Last news in Fakti

3 Април, 2015 11:35 1 273 1

Делян Добрев: Имаме условия към Уестингхаус

  • уестингхаус-
  • делян добрев-
  • аец-
  • преговори-
  • кевр
Делян Добрев: Имаме условия към Уестингхаус - 1
Снимка: БТА

По-скоро преговорите с "Уестингхаус" не продължават, защото българската страна постави условия за това "Уестингхаус" да бъде инвеститор в проекта с 49 % и да няма опция да излезе от проекта една година преди централата да бъде пусната в експлоатация.

Това заяви в интервю пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Няма как такова излизане от проекта да се счита за инвестиция. При прилагане на акционерното споразумение така, както е подписано от кабинета на Орешарски, означава, че двете страни осигуряват финансиране. Едната в размер на 30 %, българската - в размер на 70 %. Една година преди пускането на централата българската страна трябва да плати тези 30% на "Уестингхаус" и да стане собственик на централата. Българската държава трябва

добре да прецени дали да влиза в такава авантюра.

И тя прави точно това, посочи Добрев.

По отношение на новоизбрания състав на Комисията за енергийно и водно регулиране, Добрев подчерта, че България е една от малкото държави в ЕС, в която се дава независимост на с избора й от парламента.

 „Сега даваме независимост чрез избор на този регулатор с ясен мандат, за да няма политическо вмешателство. От друга страна трябва да осигурим и финансовата независимост, когато гласуваме бюджета. Мисля че има консенсус в НС, че трябва да им бъде дадена по-голяма финансова независимост,” посочи Добрев.

За ролята на регулатора Добрев обясни:

Много важно е комисията да се включи в провежданите реформи в енергетиката. През годините, освен мегаломанските проекти, съществуват и много неефективности при управлението на държавните дружества. Там трябва да бъдат ограничени разходите и КЕВР може да помогне при тази оптимизация на разходите. Надявам се те да подкрепят БЕХ и Министерството в това да се оптимизират разходите в дружествата.

Възможно да видим развитие още през другата седмица по преговорите с американските централи, посочи Добрев: Надяваме се на предоговаряне на условията по дългосрочните договори, които да намалят крайната цена чрез цената, която плащаме за разполагаемост. Но понеже още вървят преговори не е коректно да споменавам конкретни проценти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Условията са от тяхна страна да си свалят сами гащите и да се наведат а от страна на уестингхаОс да не използват лубриканти.