Last news in Fakti

7 Април, 2015 13:30 1 094 1

Горанов: ДДС остава 20%

  • ддс-
  • владислав горанов-
  • данък
Горанов: ДДС остава 20% - 1
Снимка: БТА

Няма да има диференцирано ДДС за храните, лекарствата и книгите. Това обяви по време на дискусия „Да! На българската икономика" Владислав Горанов. По този начин той за пореден път потвърди, че няма да се променя ставката на ДДС.

Единното ДДС било най-справедливо и най-неутрално от гледна точка на изкривяване на потреблението, аргументира позицията Владислав Горанов.

Първо България далеч няма най-високата ставка по ДДС, която прилага като обща ставка за облагане на добавената стойност в производството. Второ примерът с обратното начисляване при зърнените култури не е удачен, защото с него ние не дадохме възможност да се събира повече ДДС, а премахнахме възможността да се краде ДДС, обясни Владислав Горанов. Той допълни, че е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече.

Форумът "Да! На българската икономика" беше открит от премиера Бойко Борисов. Той изрази пълната готовност на правителството да съдействие на бизнеса, но отрече възможността държавата непрекъснато да дотира различни браншове.

От своя страна представителите на бизнеса обясниха, че очакват от кабинета да създаде добра законова рамка.

Финансовият министър Владислав Горанов разкри, че още днес Българската банка за развитие ще вземе решение за пускането на облигационни емисии в размер до 300 милиона евро в рамките на две години 2015 и 2016 г.

Линията е свързана с падежирането на старите емисии и желанието за растеж, обясни шефът на ББР Ангел Геков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    ДДС трябва да стане 10% и за всички фирми като подоходния данък и да не се възстановява от бюджета,а корпоративния данък да се опрощава при доказана реинвестиция.Също така данък дивидент и за финансови сделки да се повиши също на 10%,тъй като с нищо не се различават от другите доходи.Събираемостта ще нарастне поне два пъти без никакви усилия от НАП