Last news in Fakti

7 Април, 2015 16:54 929 0

Износът на ток включва и „зелена добавка“

  • ток-
  • износ-
  • газ

Правителството обмисля нормативна промяна, с която да се уеднакви облагането на електроенергията както за износ, така и за вътрешния пазар с т.нар. „зелена добавка“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на първата национална дискусия „Да! На българската икономика“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и вестник „Стандарт“.

Според сегашните нормативни изисквания токът за износ не се облага с така наречената „зелена добавка“, което прави цената му за нашите конкуренти в региона с около 30% по-ниска. Това нарушава пазарната конкуренция и влошава условията за българските производители. „В правителството сме обединени около идеята, че тази несправедливост трябва да се промени“, поясни Теменужка Петкова.

„Енергийната диверсификация е необходимо условие за гарантиране на конкурентоспособна икономика.“

„Основната причина за високата цена на природния газ в България е зависимостта ни от един източник на суровината“, посочи Теменужка Петкова. Пред участниците в дискусията тя изтъкна диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка, както и разработването на собствени енергийни ресурси като решения, които ще осигурят конкуренция при доставките и ще позволят намаляване на цените на синьото гориво.

„Задължително условие е страната ни да разполага с междусистемни газови връзки и правителството е съсредоточило сериозни усилия за изграждането им“, каза още Теменужка Петкова. Тя посочи като пример работата по интерконектора България – Гърция, който, като част от Южния газов коридор, може да диверсифицира не само маршрутите, но и и източниците за доставка. Очаква се на 29 май да бъде подписано окончателно инвестиционно решение по проекта, което ще позволи влизането му в експлоатация през 2018 г., според предварително начертаните срокове в пътната карта за него. „Получихме уверение от европейските ни партньори, че проектът може да бъде финансиран в рамките на плана „Юнкер“, каза още министър Петкова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА