7 Май, 2015 06:27 1 200 0

130 503 работят с нередовни трудови договори

  • нередовни-
  • договори-
  • трудови
130 503 работят с нередовни трудови договори - 1
Търговията на дребно и ресторантите са най-големите експлоататори и нарушители на трудовите договори

Нередовни трудови договори, липса на такива за наетите работници или чиста експлоатация - да се плаща за работа на 4 часа, а хората да се трудят по 8 и повече. Това е най-честото нарушение, което извършват българските работодатели според данни от направените през миналата година проверки от Главната инспекция по труда (ГИТ), пише в днешния си брой вестник “24 часа”.

130 503 са нарушенията, свързани с трудовите договори, които са установили инспекторите, съобщават от ГИТ за изданието. Това са 10% от работниците в проверените над 52 хил. фирми и държавни учреждения.

Проверките наинспекцията покриват всички икономически сфери в страната, обясниха оттам. Нередовните трудови договори са 53,2% от установените през 2014 г. нередности, казаха от Главната инспекция по труда. Останалите са свързани главно с нарушения в здравословните и безопасни условия на труд.

Търговията на дребно и ресторантите са най-големите експлоататори и нарушители на трудовите договори, показват още обобщените данни от проверките на инспекцията. При търговците са установени 42 392 нарушения, свързани с неспазване на работното време, неподписване на трудови договори и пр. При кръчмарите нередовните договори са били 17 383.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА