18 Май, 2015 11:45 3 249 0

Последен валс

  • първа инвестиционна банка-
  • последен-
  • валс-
  • седмица-
  • акции

Разнопосочна седмица за пазарите на акции

Разнопосочна седмица за пазарите на акции. Американския индекс S&P 500 успя да завърши с положителен резултат от 0.31 процента, но европейския Euro Stoxx 50 отчете загуба от 2.09 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Айде още малко Агонията на гръцката финансова система вероятно наближава своя край. Въпреки, че поредна седмица правителството на Ципрас не успява да намери допирни точки с кредиторите си, някакво решение ще трябва да бъде взето, защото парите в гръцкият банков сектор са на привършване.

Засега банките в южната ни съседка се справят благодарение на програмата за Спешна Ликвидна Помощ (Emergency Liduidity Assistance – ELA), която им позволява да получат краткосрочна ликвидност срещу обезпечение. Проблемът е, че ресурсът на обезпечение, с което гръцките банки разполагат, е на път да се изчерпа. А когато това се случи, ако разбира се случи, то гръцките банки просто няма да могат да функционират и ще се създаде риск от несъстоятелност в целия сектор.

Според запознати гръцките банки, с темповете, с които усвояват ликвидност чрез ELA, имат около три-четири седмици. Следователно, ако Гърция иска да избегне подобна катастрофа, трябва да намери начин да се споразумее с кредиторите си в този период от време.

Засега перспективите за споразумение не изглеждат никак оптимистични. Но въпреки, че Ципрас бе избран за да показва мускули пред Европейския Съюз, едва ли избирателите му наистина искат това негово поведение да влоши ситуацията в страната, като остави банковия сектор в още по-тежко състояние от преди година. Следователно, вариянтите за Ципрас намаляват и все по-вероятно и по-разумно би било да потърси компромисно решение с кредиторите си.

Action Plan

Както и да го погледнем, проблемът с Гърция продължава да има негативно влияние върху пазарите на акции в Европа. Създава се несигурност, която изнервя инвеститорите и пречи на инвестиционната среда. Все пак каквото и да стане, крайният ефект едва ли ще бъде катастрофален за европейските пазари, защото от няколко години насам, европейските финансови институции категорично са ликвидирали експозициите си към гръцката икономика.

Следователно, запазваме положителното си виждане за пазарите на акции в Европа. Очакваме индекса Euro Stoxx 50 да се задържи над нивото 3500 точки и дори да направи опит да обърне корективната тенденция започнала в средата на април. По отношение на S&P 500 прогнозираме скок над исторически рекордната стойност от 2125 точки.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА