Last news in Fakti

5 Юни, 2015 10:46 1 365 0

Гърция към МВФ: Искаме да платим накуп на 30 юни

  • гърция-
  • 300 млн-
  • плащане

Последната страна, която е обединявала плащания към МВФ е Замбия в средата на 80-те години на миналия ХХ в..

Гърция към МВФ: Искаме да платим накуп на 30 юни - 1
Снимка: БТА/Xinhua

Гърция уведоми Международния валутен фонд (МВФ), че ще забави петъчното плащане за 300 млн. евро. В замяна на това от Атина са обещали в края на юни да преведат наведнъж четири транша на стойност 1,5 млрд. евро, съобщи Би Би Си.

Евронюз припомня, че на 30 юни изтича действащото в момента спасително споразумение на Гърция с нейните международни кредитори.

Говорителят на МВФ Гери Райс заяви, че по силата на прецедент, датиращ от края на 70-те години на ХХ в., правителство може да поиска да обедини няколко плащания по една главница, чийто падеж е през един календарен месец, за да се справи с административна трудност при извършването на плащания за кратък период от време.

Последната страна, която е обединявала плащания към МВФ е Замбия в средата на 80-те години на миналия ХХ в..

Това обаче е само отсрочка на неибежното – с дълг от общо 320 милиарда евро, Атина е на ръба да банкрута, а споразумение все още няма.

 

По темата работи и Венци Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА