Last news in Fakti

9 Юни, 2015 19:54 2 422 5

Продължава трилърът около дълговата криза на Гърция

  • гърция-
  • трилър-
  • дълг-
  • евро
Трилърът около дълговата криза в Гърция се заплете в понеделник. Причина станаха противоречивите сигнали, които пристигнаха от Брюксел, коментира Блумбърг.  

Атина изпрати поредната делегация за преговори, а Ройтерс обяви, че Европейската комисия е отхвърлила гръцките предложения за реформи. 

Гръцката делегация е занесла в Брюксел предложения от три страници, на които се възлагат надежди, че ще се стигне до отблокиране на финансовата помощ от 7,2 милиарда евро, необходима за погасяване на плащанията към МВФ. Гърция е на път да загуби своя последен приятел - Европейската комисия, съобщава "Уолстрийт джърнъл".
Компромисното предложение, изпратено от Гърция по-рано днес на нейните кредитори е довело до бърз и отрицателен отговор от служители в Европейската комисия.

Председател Жан-Клод Юнкер е заявил пред други комисари на днешно редовно седмично заседание на изпълнителният орган на ЕС, че предложението представлява отстъпление от споразумението за бюджетните цели, договорено между него и гръцкия премиер Алексис Ципрас през миналата седмица, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

За сряда е предвидена среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Той вече намекна за увеличение на ставките от диференцираното ДДС и  по-висок бюджетен излишък.
Международните кредитори обаче искат затягане на коланите. Страните от ЕС, които дадоха голяма част от 240-те млрд. евро за Гърция, искат икономии.  Това беше потвърдено и за завършилата в понеделник в Бавария среща на Г-7.

Правителството на Сириза е против предложенията от кредиторите, отнасящи се до орязване на пенсии, повишаване на ставката на ДДС за електричество и премахване на надбавка за пенсионерите с ниски доходи. 

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че гръцкото правителство подценява сложността на въпроса за гръцкия дълг, съобщи Ройтерс.
Самият Алексис Ципрас продължи да спекулира, че фалитът на Гърция може да разклати Еврозоната.
"Пазарите веднага ще започнат да търсят следващата страна... Цената за европейските данъкоплатци ще е огромна", предупреди гръцкият премиер. 

Европейската  централна банка (ЕЦБ) обаче успокои пазарите, посочвайки че  напускането на Гърция ще има много малко влияние върху Еврозоната заради съществуващите вече антикризисни мерки. 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче посочи, че има политическа воля за задържането на  Атина в Еврозоната. Той призна, че продължава работата по сближаване на позициите по спорните въпроси за реформите на икономиката на балканската страна.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    това ще се случи на всички държави направили грешката да влязат в ес

    и в бг вече влизаме в дългова спирала скоро 17 милиарда ще видите че скоро пак ще трябва
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Европейската комисия е приятел не на Гърция, а на интернационалните монополи. Песента, която пее на Гърция е :
    "Приватизирай, приватизирай".
    Припев : "Приватизирай, бе!!!"
  • 3 и аз

    0 0 Отговор
    За гърците, особено за дребния бизнес, ще е много полезно излизането от еврозоната. Всъщност, съпротивата идва от държавните чиновници и олигарсите - едните имат да губят заплати, другите откраднатото в последните 20-30 и повече години. За един хлебар например, или за един уеб дизайнер, хотелиер или ресторантьор, водопроводчик или мазач, излизането от еврозоната ще му донесе нормален финансов климат и отпушени възможности, т.е плюс. Обратно на дебелогъзия служител куче-касичка с 15 заплатки, отговарящ за близкия водопад или градинка с чешмичка – ще му донесе само рязко намаляване на „доходите”. За това не излизат от Еврозоната.
    Тия ромеи ми приличат на турчоля в банята - с една ръка държат тасчето на задника за да не ги таковат, а с другата си държат х.., дано отпрашат някой.

    Коментиран от #5

  • 4 също и аз

    0 0 Отговор
    Надпис на вратата в гръцки магазин:
    "Отивам да обядвам. Ако не се върна до 17 часа, значи съм останал да вечерям!"
  • 5 ееех

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "и аз":

    Поздравления за точният коментар,имам честа да познавам Гърция и преди и след Евросъюза,гърците си живееха прилично и преди ЕС.С много отпуснати им пари донякъде заглушиха клокочещото напрежение в малкият и среден бизнес,и до някъде ги отучиха да работят.Пропусна само да довършиш картинката в банята.Сапуна остава да се държи между пръстите на на краката,и така с крак се сапунисват,и излизат от банята не особено чисти.