Нов цех за производство на кристална декстроза ще се строи в завода за преработка на царевица „Амилум“в Разград.
Инвестицията в бъдещите работни мощности ще струва 51 млн. лв. С помощта на цеха „Амилум България“ ще може да произвежда по 100 тона кристална декстроза дневно, с възможност за бъдещо увеличение до 300 тона дневно.
Новите мощности ще влязат в действие през декември 2012 година, но няма да изискват увеличение на количеството преработена суровина, защото става дума за продукти от висок клас, които носят по-голяма добавена стойност, обясни пред в. „Дневник“ Светлозар Караджов, председател на УС на „Амилум – България“.
Той уточни, че новите продукти, които ще се произвеждат в изграждащия се цех, ще отворят нови пазари за предприятието в ЕС и извън него и ще ни наредят сред 10-те най-големи преработвателни компании в хранително-вкусовата индустрия в България.
Заводът за царевични продукти в Разград беше първото българско предприятие, продадено през 1993 година на стратегически инвеститор. За 18 години в него бяха инвестирани 70 млн. евро, а капацитетът на производството му се повиши 4 пъти. През 2000 година белгийската групировка влезе в състава на английския концерн "Tate&Lyle", който е световен лидер в производството на захарни въглехидрати.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА