Last news in Fakti

15 Юни, 2015 18:58 1 204 0

Швейцария е основен партньор на България

  • швейцария-
  • бизнес-
  • божидар лукарски-
  • лиляна павлова-
  • ивайло московски

Ивайло Московски представи състоянието и възможностите за инвестиции в теснолинейната жп линия Септември-Добринище на представителите на швейцарската компания Stadler Rail Group AG

"За нас е особено важно да уверим нашите швейцарски партньори, че България е надежден и перспективен партньор на швейцарския бизнес в Югоизточна Европа“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на бизнес форум, който се провежда днес в Цюрих организиран от посолството в Берн съвместно с economiesuisse и с участието на министър-председателя г-н Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и комуникациите  г-н Ивайло Московски. Министър Лукарски допълни, че съществуват редица възможности за реализирането на проекти от взаимен интерес и че двустранните търговско-икономически отношения, макар и добри, са далеч от потенциала си. 

Министър Лукарски посочи, че усилията на българското правителство са насочени към утвърждаването на България като конструктивен и заслужаващ доверие партньор. „Страната ни поддържа добри макроикономически и финансови показатели, които осигуряват определено ниво на стабилност за инвеститорите, насочили поглед към България“, заяви той. В допълнение страната ни разполага с предимства като благоприятна данъчна политика, конкурентни разходи за производство и инвестиционни стимули, предоставяни чрез Закона за насърчаване на инвестициите. Министър Лукарски подчерта, че индикатор за изградените добри перспективи и икономическо съживяване е и значителният ръст в износа ни, който за първите четири месеца на годината достига 12,7%.

Министър Лукарски допълни, че основен приоритет в работата на Министерство на икономиката е подобряване на бизнес средата, постигане на висока конкурентноспособност за българските фирми на международните пазари, особено малките и средните предприятия, както и привличане на инвестиции в сектори с висока добавена стойност. „Именно това са двигателите за българската икономика и за изграждането на устойчивия експортно-ориентиран модел, към който се стремим“, каза той.

Една от конкретните мерки за постигане на дефинираните цели по думите на министър Лукарски е изграждането на инфраструктура, която благоприятства развитието на високотехнологични производства. В тази насока приоритетно се изгражда проектът „София Тех Парк“, който осигурява платформа за интегриране на наука и бизнес, както и индустриалните зони, развивани от „Национална компания индустриални зони“, които вече успешно привличат големи чуджестранни инвеститори.

Определяща роля в повишаване конкурентноспособността на българската икономика и привличането на повече чуждестранни инвеститори по думите на министър Лукарски е и осигуряването на адекватна връзка между образователната система и бизнеса. „Идеята е да създаваме специалисти, които да отговарят на бизнес нуждите, а основният механизъм е въвеждането на дуалната система за професионално обучение“, посочи министър Лукарски. Швейцария е една от страните, използващи тази система на обучение, която поддържа и най-ниски нива на младежка безработица – 2,9%. Швейцарският опит ще бъде приложен в България за прилагането на дуалната система чрез осъществяването на пилотен проект с швейцарско финансиране в размер на 3,5 млн. франка.

На форума присъстваха над 100 представители на швейцарски и български фирми от различни сфери. Министър Лукарски посочи, че възможности за швейцарските и други чуждестранни инвеститори има в сектора на услугите (транспорт и логистика, информационни технологии, аутсорсинг и др.), индустрията (машиностроене, електроника и електротехника, химическа промишленост, земеделие), а също така и туризма, балнеологията и инвестициите в алтернативни енергийни източници. В рамките на събитието министър Лукарски проведе и двустранни срещи с швейцарски компании, които имат интерес да стъпят или да разширят присъствието си в България.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи перспективите и възможностите за инвестиции в България пред потенциални инвеститори по време на бизнес форум в Цюрих, Конфедерация Швейцария. Регионалният министър е част от делегацията на премиера Бойко Борисов, който е на работно посещение в Швейцария.
Министър Павлова очерта основните конкурентните предимства на страната ни за привличане на инвестиции. Тя подчерта, че страната предлага изключително добри условия за правене на бизнес, отчитайки няколко важни фактора – ниското ниво на корпоративен данък, висококвалифицираната работна сила и ниските разходи за правене на бизнес.

По време на презентацията си министър Павлова запозна присъстващите с ролята на Министерството на регионалното развитите и благоустройството в инвестиционния процес, както и с приоритетите на министерството.

Акцент бе представянето на инфраструктурните проекти, които могат да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство.  Това са АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, пътят Русе – Свиленград, София – Калотина и тунелът под вр. Шипка. За реализацията на проектите чрез ПЧП са необходими около 3,5 млрд. лв., посочи министър Павлова.

Тя покани присъстващите да инвестират в създаването на фонд за развитие на инфраструктурата, който чрез приходите от бъдещата тол-система, да спомогне за изграждането на 760 км нови магистрали.

В допълнение министърът на регионалното развитие и благоустройството представи и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тя посочи, че стойността на програмата на този етап е 1 млрд. лв., което би дало възможност на много фирми, специализирани в производството на енергийно ефективни системи и продукти да участват в предстоящите търгове по реализацията на програмата. Министър Павлова запозна гостите на форума с възможността да инвестират в Българската банка за развитие, с цел увеличаване на ресурса по програмата.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес състоянието и възможностите за инвестиции в теснолинейната жп линия Септември-Добринище на представителите на швейцарската компания Stadler Rail Group AG. Това стана по време на среща, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Разговорите са включени в програмата на двудневното посещение на премиера в Конфедерация Швейцария.

Ивайло Московски запозна собственика и главен изпълнителен директор Петер Шпулер и директора по продажбите за Централна Европа Рудолф Кветан на швейцарската фирма с детайлите и развитието на теснолинейната жп линия, която свързва два от най-големите туристически центъра у нас – Велинград и Банско.
Познатата и като Алпийската железница на Балканите, теснолинейката Септември-Добринище, има важна роля не само за развитието на отделни отрасли, като дърводобива и туризма, но и за придвижването на местните жители, ученици и студенти и гости на страната ни.
Поддържането на теснолинейната жп линия е част от Плана за оздравяване на националния железопътен превозвач и Стратегията за развитие на железопътния транспорт 2015-2022 г., каза министър Московски и добави, че в кратки срокове предстои Министерският съвет да внесе за ратификация документа в Народното събрание.

По-късно днес, на бизнес форум, министър Ивайло Московски представи възможностите за концесия на пристанища, летища и железопътни гари, като посочи, че подобен вид взаимодействие между държавата и бизнеса е доста успешен и даде за пример концесията на летището и пристанището в Бургас, както и летището във Варна.

Ивайло Московски информира представителите на швейцарския бизнес за инфраструктурните проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., както и проектите, включени в новия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Като част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, министър Ивайло Московски участва в срещите с швейцарските власти, на които бяха дискутирани теми за миграционната политика, Шенген и икономическите отношения между двете страни.

Посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария Меглена Плугчиева присъства на всички срещи, проведени между българските и швейцарски власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА