Last news in Fakti

16 Юни, 2015 14:16 1 285 0

Търговията ни с Португалия има голям потенциал за развитие

  • божидар лукарски-
  • търговията-
  • португалия-
  • потенциал-
  • развитие

Въпреки трудностите, свързани с икономическата и финансова криза, България, за разлика от други страни в региона, запази своята макроикономическа и финансова стабилност, заяви Лукарски

Търговско-икономическите връзки между България и Португалия имат голям потенциал за развитие. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски днес на Българо-португалски бизнес-форум, организиран в рамките на посещението на Президента на Португалия Анибал Каваку Силва, на който присъства и португалският министър на икономиката Антонио Пиреш де Лима.

„Въпреки трудностите, свързани с икономическата и финансова криза, България, за разлика от други страни в региона, запази своята макроикономическа и финансова стабилност. Влошената международна политическа и бизнес обстановка в Близкия изток, кризата в Украйна и наложените санкции на Русия, изискват активни действия по преориентиране към нови пазари и установяване на нови бизнес контакти за преодоляване на негативните тенденции“, посочи Лукарски.

По думите му между България и Португалия съществуват добри търговско-икономически връзки, които българската страна високо цени. Португалия е традиционен търговски партньор на България в Европа.

През последните десет години се наблюдава ръст на стокообмена като за периода 2007-2012 г. той е нараснал над 6 пъти.  През 2014 г. двустранната търговия надхвърли 158 млн. евро. Отчитайки потенциала на двете страни, обаче, може да се постигне много повече в двустранния стокообмен, отбеляза Лукарски. За първите три месеца на 2015 г. е налице силно положителна тенденция, като стокообменът нараства с 19.4% и достига 36.3 млн. евро. Износът се е увеличил два пъти в сравнение със същия период на 2014 г. и е в размер на 29.2 млн. евро, посочи министър Лукарски.

Привлечените от Португалия инвестиции в периода 1996-2014 г. са скромни – около 26 млн. евро. Те са насочени основно в производство на коркови изделия, винарската промишленост, обувната промишленост и финансово-кредитната сфера. Предлаганите от България условия за инвестиции, благоприятен данъчен режим и географско положение са добра предпоставка за разширяване на инвестиционното присъствие на португалските компании, заяви Лукарски. Той очерта като потенциал за сътрудничество между България и Португалия секторите строителство и инженеринг; информационни и комуникационни технологии; енергетика; селско стопанство; хранително-вкусова промишленост; текстилната промишленост и туризъм.

„Отчитайки потенциала на икономиките на България и Португалия и традиционните връзки между нашите страни, надявам се, че днешната среща ще насърчи интереса на португалския бизнес за взаимноизгодно сътрудничество с техните български партньори“, каза Лукарски.

Той също така изрази надежда учредената днес смесена Българо-португалска търговска камара да спомогне за установяването на контакти и ползотворни връзки между българския и португалския бизнес. Лукарски посочи, че португалски компании могат да кандидатстват по одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентосопобност.

„За нас е много важно двете държави да развиват своите търговски и икономически връзки“, заяви в словото си министър Антонио Пиреш де Лима.

Той посочи успехите на Португалия по отношение на програмата за инвестиции, възстановяването на бюджета и финансите и постигането на приемлив дефицит за Еврозоната. Също така страната работи за намаляване на данъчната тежест и опростяване на администрацията. Икономическата политика на Португалия се основава на три стълба – увеличение на износа, на вътрешното потребление и на инвестициите, добави министърът. Като сектори,  в които Португалия постига ръст той очерта технологиите, производството на елементи за автомобилната и космическа промишленост, както и туризма, който отбелязва устойчив растеж с над 16 млн. туристи за миналата година.

Португалският министър  отбеляза увеличение на броя на португалските фирми, които изнасят за България - над 500 фирми. Приоритет за двете страни е привличането на чуждестранни инвестиции, като Португалия разполага с 13 инструмента за насърчаване на инвестициите, посочи Пиреш Де Лима. Според него перспективи за сътрудничество между двете страни има в областта на туризма, хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, технологиите и  комуникациите.

Българската икономика, въпреки турбуленциите в региона и политическата нестабилност през последните две години, показа своята сила и расте устойчиво и се надявам португалските компании да открият нейния потенциал. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри форума.

В присъствието на двамата държавни глави беше учредена Смесена българо-португалска търговска камара. Бяха подписани и Меморандуми за разбирателство между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Българската агенция за инвестиции. Домакин на бизнес форума беше Българската търговско-промишлена палата, която отбелязва 120 години от основаването си.

„Тези споразумения ще ни отведат по-напред в сътрудничеството между България и Португалия. Показваме не само своето традиционно приятелство, но и ясна прагматичност, защото заедно ще постигнем повече“, подчерта Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците във форума.
 
Пред представители на бизнеса от България и Португалия държавният глава изтъкна инвестиционните предимства на страната ни – експортът се увеличава, безработицата намалява, а 2015 година се очаква да бъде рекордна по отношение на усвояването на средствата от ЕС и отключването на 15,2 млрд. евро европейско финансиране за новия програмен период. България има най-ниската данъчна тежест в ЕС и най-ниските разходи за правене на бизнес в Европа, припомни президентът.

„Гордеем се с постигнатата стабилност от правителство с ясна коалиционна програма, с ясен план за действие, което успя в първите месеци на своя мандат да постигне много“, каза Росен Плевнелиев и допълни, че реформата в българската администрация и въвеждането на елементи на електронно правителство ще гарантира, че всеки инвеститор ще бъде третиран честно и равнопоставено.
 
Държавният глава изтъкна още категоричната заявка на България за провеждането на отговорни реформи в секторите „Сигурност“, „Правосъдие“, „Енергетика“, „Здравеопазване“, „Образование“, като и в управлението на водите в България.
 
Президентът открои също така стратегическото разположение и значението на България за стабилността, мира и просперитета в Югоизточна Европа. През страната ни преминават и най-много трансевропейски транспортни коридори.

„България има амбиции да бъде център за производство и търговия и за логистично обезпечение в много по-широк аспект“, добави президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава, съвместни проекти с португалския бизнес могат да бъдат реализирани в сферата на земеделието и производството на храни, в туризма, информационните и комуникационни технологии и иновациите, както и в изграждането на модерна инфраструктура, управлението на водния сектор и на енергийни мощности.
 
Пред бизнеса Росен Плевнелиев очерта и целите на България до втората половина на 2018 г., когато страната ни ще поеме председателството на Европейския съвет – постигане  на пълноправно членство в Шенген, членство в Единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз и присъединяване към преходния валутен механизъм ERM II.

„България ще направи всичко възможно дотогава да отпадне и Механизмът за сътрудничество и оценка, като отговорният инструмент за постигане на тази цел е инициираната реформа в сектор „Правосъдие“, каза още държавният глава.
 
От своя страна президентът на Португалската република Анибал Каваку Силва открои отличните приятелски отношения между България и Португалия, които достигнаха ново качество след присъединяването на България към ЕС. Двустранното търговско-икономическо сътрудничество обаче е далеч от своя потенциал, подчерта Силва, който изтъкна Единния европейски пазар като ключ за оползотворяването му. Бюджетният дефицит на Португалия е под контрол, а безработицата устойчиво намалява, допълни португалският държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА