Last news in Fakti

28 Юни, 2015 19:19 1 859 2

В Гърция обсъждат въвеждането на валутен контрол

  • гърция-
  • валутен-
  • контрол

Управляващите обмислят ограничаването на теглене на пари от банките

В Гърция обсъждат въвеждането на валутен контрол - 1
Снимка: БТА/AP

Гръцки ръководители и банкови служители ще имат спешна среща, за да обсъдят евентуално временно затваряне на банките и ограничаване на тегленето на пари от банкоматите, съобщи Ню Йорк Таймс.

Това решение ще бъде взето в опит да се предотврати евентуален срив на гръцките банки. Срещата идва, след като от Европейската централна банка обявиха, че ще запазят спешната ликвидна помощ към гръцките банки, но без да я увеличават.

Ако гръцкото правителство реши да затвори банките и да въведе т.нар. валутен контрол, то ще предприеме мерки, подобни на тези в Кипър от 2013 г., за да се избегне банков колапс. Тогава кипърското правителство въведе ограничение в банковите трансфери, но това бе направено съвместно с други европейски правителства, в рамките на програма за финансова помощ.

В Гърция това се налага заради провала в преговорите с кредиторите на страната за отпускане на средствата от спасителния фонд, в замяна на въвеждане на финансови реформи. До 30-ти юни Гърция трябва да изплати 1.6 млрд. евро от дълга си към МВФ. Планът за спасение на страната ще се гласува на референдум на 5-ти юли. Финансовите министри от еврозоната обаче отказаха да продължат периода на сегашния спасителен план до провеждането на референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    за валутен борд трябват доста милиарди дьенги и червонци а гърците ги нямат имат само дългове и са просяци.
  • 2 Йосиф Сталин

    0 0 Отговор
    По мързелив народ от тези няма -какво си мислят ,че цял живот ще лапат на аванта