Last news in Fakti

7 Юли, 2015 16:34 1 445 0

Преходът към еврото в Полша се отлага най-малко с пет години

  • полша-
  • евро-
  • злота-
  • еврозона-
  • референдум-
  • валута

Съветник на новоизбрания полски президент изрази увереност, че решението, страната му да се откаже от злотата, може да бъде взето само на референдум

През следващите пет години Полша няма да се откаже от злотата и да приеме еврото. Първо трябва да проведе референдум. Това заяви в интервю за Ройтерс Кшиштоф Щерски, съветник по външнополитическите въпроси на новоизбрания президент Анджей Дуда.

"Решението да се спрем използването на собствената си валута трябва да бъде решение от цялата нация", заяви Щерски, обяснявайки, че такова решение изисква "преки избори" т.е. референдум.

Проведена анкета през април 2015 г. показа, че 70% от поляците се противопоставят на прехода на страната към еврото. Едва 25% от поляците искат да се присъединят към еврозоната.

"Това означава, че дебатът относно въвеждането на еврото в Полша би бил безсмислен за текущия президентски мандат."

Спечелилият президентските избори на 24 май 2015 г. Дуда, встъпи в длъжност на 6 август 2015 г. и ще остане на поста до 2020 г.

Според полската конституция, промяна на националната валута на страната, може само да позволи само Националната банка на Полша. В случай на приемане на еврото, това право ще бъде прехвърлено на Европейската централна банка, което означава, че конституцията ще трябва да се промени.

През 2013 г. министър-председателят Доналд Туск заяви, че повечето депутати не харесват идеята за промяна в конституцията, така че при най-добри обстоятелства Полша няма да приеме еврото поне до началото на 2020-та.

Кандидатът на партия "Право и справедливост" Дуда беше изненадващият победител на президентските избори през май, и проучвания на общественото мнение показват, че дясноцентристката партия "Гражданска платформа" ще формира следващото правителство след парламентарните избори през октомври. Това може да направи намирането на общ език между Полша и европейските й партньори по-трудно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА