Last news in Fakti

6 Август, 2015 13:21 1 018 0

Президентът на Полша положи клетва

  • анджей дуда-
  • полша-
  • президент-
  • клетва

Анджей Дуда не пропусна да отбележи, че ще работи за засилване на присъствието на Полша в рамките на ЕС

Президентът на Полша положи клетва - 1
Снимка: АП/БТА

Новоизбраният президент на Полша Анджей Дуда положи клетва, предаде АП.

В първата си реч пред двете камари на парламента той посочи наблегна на политиката на Русия и бъдещето на НАТО и ЕС. На церемонията присъстваха и бившите президенти Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, така и съпругата на Дуда – Агата, неговите деца и родители.

Анджей Дуда се ангажира Полша да бъде активен играч при уреждането на кризата в Украйна.

Последното примирие беше договорено от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция на среднощни маратонни преговори на 12 февруари в Минск. В момента договореностите не се спазват и боевете в Донбас продължават.

„Разговорите за Украйна трябва да бъдат проведени по нова формула и с участието на Полша и други съседи на Киев“, заяви Дуда в интервю от сряда за държавната агенция ПАП.

„Стабилният мир би могъл да се гарантира единствено чрез голяма мирна конференция“, посочи Дуда.

Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, той каза, че е особено загрижен за сигурността на нацията в лицето на надигащата се Русия.

"Имаме нужда от по-голямо присъствие на НАТО в тази част на Европа", заяви Анджей Дуда.

Той не пропусна да отбележи, че родината му се нуждае от по-солидни гаранции за сигурността си и съответно от засилване на присъствието на НАТО в Полша, както и от някои корекции във външната политика, но не от революция.

Ролята на Алианса в Източна Европа ще бъде тема на насрочената за догодина среща във Варшава. Тогава Полша ще поиска повече гаранции и ускоряване на работата по създаване на корпуса за бързо реагиране.

Анджей Дуда не пропусна да отбележи, че ще работи за засилване на присъствието на Полша в рамките на ЕС. Във вътрешната политика той обеща да насочи вниманието към социално слабите, да се променят някои данъци, да се увеличат парите за децата, и да намали пенсионната възраст.

Анджей Дуда намекна, че ще работи с коалиционното правителство на политически си опонент Гражданска платформа.

На 24 май той спечели изненадващо президентските избори в страната, след като събра подкрепата на повече от 51% от поляците. Негов основен опонент беше вече бившият държавен глава Бронислав Коморовски, който беше издигнат от управляващата партия „Гражданска платформа".

Вотът се разглежда като ясен сигнал от политическите анализатори, че опозиционната Право и справедливост отново има шансове да се върне на власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания