Last news in Fakti

14 Юли, 2015 19:07 1 426 0

Фонд ще събира 5% от печалбите в енергетиката

  • фонд-
  • енергетика-
  • печалби

БСП се обяви против

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката. Това отваря полето за създаването на фонд, в който ще влизат 5% от приходите на енергийните компании.

Двата законопроекта за изменения и допълнения на Закона за енергетиката бяха внесени от ГЕРБ и от Реформаторския блок.

Предстои на извънредно заседание на енергийната комисия двата проекта да бъдат обединени. Председателят на комисията Делян Добрев уточни, че след това ще поиска и ускорени срокове за внасяне на предложения за промени между първо и второ четене на текстовете – за три, вместо за седем дни.

С така приетите промени се създава Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Той ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик. Парите ще постъпват ежемесечно и са 5% от приходите на енергийните фирми.

Реформаторите предлагат промени в Закона за енергетиката, които предвиждат правно задължение за производителите на електрическа енергия да обявяват публично условията по договорите, при които се изкупува електрическа енергия от тях.

Предложението на Реформаторите предвижда също така в едномесечен срок от окончателното приемане на закона Министерският съвет да приеме наредба за регулирането и публичното оповестяване на придобитите дълготрайни активи и всички разходи в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, извършващи дейности по закона.

В мотивите си вносителите посочват, че снабдяването с електрическа енергия е дейност от първостепенно обществено значение, но договорите между производителите на електричество и дружествата, които купуват от тях, по неизвестни причини се пазят в тайна.

От БСП Лява България се обявиха против промените. "Целта на предложените промени в Закона за енергетика е по един противоконституционен начин, при нарушаване на законодателството и принципите на регулиране на електроенергийния сектор, да се преразпределят финансови средства в полза на едни инвеститори, които ще продължават да получават безпроблемно 43% годишна чиста печалба за сметка на всички други участници на пазара," заяви от заяви от парламентарната трибуна Таско Ерменков..

Депутатът допълни, че се тръгва единствено и само от  тезата за запазването на цената на електроенергията. По думите му предлаганите промени изцяло са насочени срещу държавната и общинската електроенергетика. Той обясни, че общото брутно производство на електроенергия през 2014 е 47,4 милиарда киловатчаса в това число: АЕЦ - 15,88 милиарда квтч или 33,5 %; Марица-Изток 2 - 8,87 милиарда квтч или 20%; топлофикационни обществени  - 2,844 милиарда квтч или 6,0 %; водна - 4,08 милиарда квтч която е почти изцяло от големите централи на НЕК или още около 10%. „Това означава, че предвидените 5% вноски в  новия фонд основно ще натоварят държавната енергетика, произвеждаща близо 70% от електроенергията на страната”, заяви Ерменков.

"Ще гласуваме против текстовете, защото ще се събира държавна такса, която ще се насочва към изкупуване на енергията от частни централи", каза председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му ще продължи да се формира огромна печалба във ВЕИ централите, а ще се удържа такса от държавните предприятия, което няма да доведе до желания резултат.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза, че партията му ще подкрепи законопроектите, но препоръчва от облагане с пет процентна вноска да бъдат освободени предприятия, които продават енергия на цена под тази на обществения доставчик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА