Last news in Fakti

17 Юли, 2015 08:22 1 523 0

Гледат промени в закона за енергетиката

  • ток-
  • енергетика-
  • цени-
  • пазар-
  • 5%-
  • фонд-
  • нек

Малко преди лятната почивка, предстоят важни обсъждания в енергетиката. На днешното си заседание енергийната комисия в парламента ще разисква предложените промени в Закона за енергетиката.

В началото на седмицата депутатите вече приеха бизнесът да плаща 5% от печалбата, която получава от производство на електроенергия. Предвижда се и създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система".

В него ще бъдат събирани таксите от предприятията, които произвеждат ток. Целта е по този начин да се компенсира дефицитът в Националната електрическа компания.

В мотивите си вносителите посочват, че снабдяването с електрическа енергия е дейност от първостепенно обществено значение, но договорите между производителите на електричество и дружествата, които купуват от тях, по неизвестни причини се пазят в тайна.

Общото брутно производство на електроенергия през 2014 е 47,4 милиарда киловатчаса в това число: АЕЦ - 15,88 милиарда квтч или 33,5 %; Марица-Изток 2 - 8,87 милиарда квтч или 20%; топлофикационни обществени - 2,844 милиарда квтч или 6,0 %; водна - 4,08 милиарда квтч която е почти изцяло от големите централи на НЕК или още около 10%.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА