Last news in Fakti

16 Юли, 2015 15:45 1 858 0

Гърция е на крачка от заем за 7 млрд. евро

  • гърция-
  • заем-
  • ецб-
  • евро

Гърция е на крачка да получи мостов заем за 7 млрд. евро от Еврогрупата, съобщава Блумбърг.

Очаква се този заем да бъде обявен официално в петък, след като националните парламенти на страните-членки от Еврозоната дадат своето съгласие.

7 млрд. евро ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM на целия Европейския съюз). Финансовата инжекция има за цел да помогне на Гърция да изчисти предстоящото в началото на следващата седмица (на 20-и юли) плащане към ЕЦБ за над 3,5 млрд. евро.

С тези средства властите в Атина ще трябва да покрият и двете просрочни плащания към МВФ за общо 2 млрд. евро, като останалите средства по заема ще помогнат за запазване на страната в състояние на платежоспособност.

В следващите седмици правителството на Сириза ще преговаря със своите кредитори за третата спасителна програма от 86 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА