Last news in Fakti

23 Юли, 2015 17:04, обновена 23 Юли, 2015 17:05 2 079 0

Икеа САЩ ремонтира безплатно 27 млн. опасни скрина

  • икеа-
  • сащ-
  • скрин-
  • шкаф-
  • ремонт

2 деца са загинали, смазани под падналите мебели

Комисията по безопасност на потребителските продукти в САЩ (CPSC ) повдигна обвинения срещу американския клон на мебелната верига Икеа, след като две деца загинаха, затиснати паднали върху тях скринове миналата година, съобщава Би Би Си.

Ето защо Икеа Северна Америка обяви, че дава безплатни комплекти за монтаж към стена за 27 милиона скрина и гардероби от серията MALM, обяснявайки на собствениците им, че трябва да ги закрепят към стените.

Акцията обхваща скринове MALM с 3, 4 и 6 чекмеджета. Собствениците на такива скринове получават безплатен комплект, който включва крепежен елемент, винт и дюбел, инструкции за употреба, както и предупредителен стикер за риск от преобръщане, който трябва да се залепи за шкафа.

Мебелната верига обяви, че е получила и 14 съобщения за други инциденти

Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ заяви: "има опасност скриновете да се преобърнат ако не са надеждно закотвени към стената."

Двегодишно момче от Уест Честър, Пенсилвания, почина през февруари 2014 г., когато скрин със шест чекмеджета падна върху него и го премаза, се казва в изявлението на Комисията.

При друг инцидент 2 годишно дете от Снохомиш, Вашингтон, бе убито през юни 2014 г., когато скрин с три чекмеджета падна и го затисна.

Според CPSC, едно дете умира на всеки две седмици и едно дете бива ранено на всеки 24 минути в САЩ от мебели или паднали телевизори.

Икеа заяви, че е запозната и с три други смъртни случаи от 1989 г. насам, след като други модели на техни скринове или гардероби са падали.

"Потребителите трябва незабавно да спрат да използват всички детски скринове и гардероби на ИКЕА, по-високи от 60 см и останалите скринове и гардероби, по-високи от 75 см, ако не са закрепени безопасно към стената", съветва щатската комисия. "Ако нямат средства за стабилното им закрепване, мебелите е добре да се изместят в складови помещения, където децата нямат достъп.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА