Last news in Fakti

15 Август, 2015 16:24 1 920 3

Догодина търсим газ в Черно море

  • бойко борисов-
  • варна-
  • газ-
  • добив-
  • енергетика

През февруари трябва да започнат сондажи за газ в българската част на Черно море, посочи премиерът Бойко Борисов.  Той посети Висшето военноморско училище във Варна заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Преди това Бойко Борисов откри новата сграда на Бреговия център във Варна.

Страната ни плаща всяка година по 6,7 милиарда долара за газ, а находищата ни стоят неизползваеми, заяви Бойко Борисов. Той не пропусна да припомни, че именно концесиите за търсене на нефт и газ в Черно море са положили началото на проблема на премиера с Русия.

Бойко Борисов даде за пример Румъния, която покрива част от своите нужди със собствен добив на синьо гориво.

Концесията за проучване за природен газ в блок „Хан Аспарух" в Черно море бе спечелена от френската компания „Тотал". Очаква се компанията да инвестира  между 1 млрд. лева и 1 млрд. евро.

В момента текат процедурите и за блоковете „Терес" и „Силистар”. Работи се и за комплектоване на документацията за проучване в блока „Света Марина".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kkkk

    0 0 Отговор
    Бойко кажи кой ще добива газта и какво ще остане за България от цялата далавера.
  • 2 S Doichinov

    0 0 Отговор
    Ще я добива Total.Как какво ще остане за БГ?Някой вече е взел комисионна а за държавата ще е това да кажеш гордо,че и тук се добива газ.Не е малко
  • 3 vwф1

    0 0 Отговор
    Ми кой да я добива бе,естествено ,че компания която разполага с нужните технологии и лидер в бранша,да не искате да дадем концесията на путлер