Last news in Fakti

7 Септември, 2015 11:44 2 489 5

„Лукойл“ се настройва за евтин петрол

  • петрол-
  • лукойл-
  • вагит алекперов-
  • нефт
„Лукойл“ се настройва за евтин петрол - 1
Снимка: АП/БТА

„Лукойл“ може да работи без проблем и при по-ниски цени на петрола, съобщи в интервю за в. „Ведомости“ президентът на компанията Вагит Алекперов.

Той посочи, че данъчната система предоставя на компанията възможност добре да се чувства при рязко падането на цената на петрола.

„Пресечната точка е $24 за барел. Това ни дава възможност да прогнозираме нашите инвестиции, изхождайки от оценката на анализаторите за $30 за барел“, обясни президентът на „Лукойл“.

„Ние постоянно правим стрес тестове. В момента ние обсъждаме нашата средносрочна програма за 2016 – 2018 г. и някои параметри за десетилетието. Ние не сме отказали“, отбеляза Вагит Алекперов.

„Всичко зависи от пазара, но средносрочната програма ни е разработена в детайли. Тя се основава на прогнозата за $50 за барел при курс от 70 рубли за $1, а също и $60 при курс от 66 рубли за $1. При тези сценарии ние изпълняваме нашите инвестиционни задължения и поетите ангажименти пред акционерите. Един от тези проекти е разработването на петролното находище в Ирак - Западна Курна -2.

Вагит Алекперов разкри, че в плановете на компанията не влизало увеличаване на добива в Русия. Основна задача е да се стабилизира добива, като в Западен Сибир той плавно ще се намалява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нднд

    1 0 Отговор
    Е как да се притеснява при такива печалби.
    Всичко пада рязко - само тука 3-4-5ст надолу горивата, а и требе да се радваш :)... при такива печалби няма от какво да се притесняваш!
  • 2 Веско

    1 0 Отговор
    Как дойдоха тия селяци сибирски и защо трябва да ме интересува колко струва една рубла? Да се връщат там, откъдето са изпълзели.
  • 3 поданик на РъБъ

    0 0 Отговор
    Веско,извинявай,ама си прост! Не трябва да те интересува от къде идват "тия селяци сибирски",ами с кого е приятел шефа им за държавата Абсурдистан,и тогава ще ти стане ясно за какво става въпрос.
  • 4 lock

    0 0 Отговор
    е, вече се разбра поне защо у нас горивото е по-скъпо. компенсираме спада на рублата спрямо останалите валути.
  • 5 VALRAN

    0 0 Отговор
    Вероятно на рафинерии като тези в България петрола се продава по 150 долара за барел за да се компенсира част от ниската средна цена на свободния пазар и печалбата се източва към Русия!