Last news in Fakti

16 Септември, 2015 15:56 1 809 2

Няма инженери и за отбранителната ни промишленост

  • енженери-
  • отбранителната-
  • промишленост

Зам.-министър Любен Петров се срещна с български и британски фирми на международното изложение за отбранителна индустрия DSEI в Лондон

Необходимостта от инженери за българската отбранителна промишленост и тясно сътрудничество с висшите училища, които могат да ги подготвят обсъдиха днес заместник-министърът на икономиката Любен Петров и представители на български оръжейни фирми. В момента тези тесни специалисти са малко и браншът изпитва затруднения в намирането им, което възпрепятства производствените процеси, споделиха оръжейниците. Срещата се проведе на българския щанд на Международното изложение за отбранителната индустрия DSEI The World Leading Defence & Security Event, което се провежда в Лондон.

В изложението участват българските компании „Кинтекс“ ЕАД, гр. София, „Арсенал“ АД, гр. Казанлък, „Дунарит“ АД, гр. Русе, "Оптикоелектрон груп“ АД, гр. Панагюрище, „Оптикс“ АД, гр. Панагюрище, „Самел-90“ АД, гр. Самоков, Институт по металознание, съоръжения и технологии „Акад. А. Балевски” с Център по хидроаеродинамика –БАН, гр. София. Всички те са членове на Сдружение „Българска отбранителна индустрия” /СБОИ/. Това е единствената българска организация, приета за член на Европейската асоциация на индустриите, работещи в областта на отбраната, сигурността и аерокосмическите технологии /ASD/.

В рамките на изложението в Лондон заместник-министър Любен Петров разговаря с Ник Гиър, директор „Международна политика по сигурността“ в Британското министерство на отбраната. Двамата обсъдиха възможностите за коопериране между фирми от отбранителната индустрия на двете страни. Заместник-министър Петров отправи покана към британските партньори да посетят България с цел установяване на двустранно сътрудничество.

Заместник-министърът и представители на СБОИ проведоха среща и с Йън Уотсън, директор „Международно сътрудничество” на Британската асоциация на отбранителната индустрия и сектор сигурност /ADS/. Той заяви готовността за партньорство и сътрудничество с български фирми от военно-промишления комплекс. От своя страна заместник-министър Петров изтъкна високото качество на производството в българската отбранителна индустрия и подчерта, че едно бъдещо сътрудничество между британски и български фирми би спомогнало за реализацията на уникални български продукти на трети пазари.

Българската отбранителна индустрия притежава технологични възможности и потенциал за производството на продукция в областта на лекото въоръжение, боеприпасите, оптиката, отделни направления на комуникациите, акумулаторни батерии, ремонта на военна техника и средства за индивидуална защита. През 2014 г. износът на продукти, свързани с отбраната е за 404 млн. евро, което е двойно спрямо периода 2010-2013 г. Това се дължи на провежданата от българските компании активна маркетингова политика, съобразена с особеностите на външните пазари на отбранителни продукти, както и на разработваните нови конкурентноспособни изделия, на активизиране на сътрудничеството с традиционните партньори и намиране на нови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Няма да има инженери , защо ли ? Защото МЕХАНОТЕХНИКУМ-ът , в който учих , сега е шивашка гимназия и само циганета са там ??????????
  • 2 емо

    3 0 Отговор
    ИМА ( ше ) кадри . Аз самият съм инженер с военна специалност , но от завършването си през 2004 г досега не съм работил 1 секунда по специалността . Такива като мен са стотици .