Last news in Fakti

29 Септември, 2015 13:34 721 0

Успешното преминаване към либерализиран пазар на електроенергия е възможно

  • теменужка петкова-
  • либерализиран пазар-
  • електроенергия-
  • възможно
Успешното преминаване към либерализиран пазар на електроенергия е възможно - 1
Снимка: БТА

„Общите усилия на всички заинтересовани страни и конструктивният диалог са задължителни условия за успешно преминаване към либерализиран пазар на електроенергия в страната.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на първата от поредица работни срещи, посветени на бъдещата либерализация. В отриването на дискусията участваха вицепремиерът Томислав Дончев, изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен и на Българската независима енергийна борса Константин Константинов, както и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Петкова припомни, че един от основните приоритети на правителството в енергийната област е именно либерализацията на пазара. „Тя ще постави целия сектор в качествено нова ситуация, в която отношенията ще се регулират единствено от пазара“, подчерта енергийният министър. При либерализиран пазар Националната електрическа компания ще изгуби ролята си на обществен доставчик, а Комисията за енергийно и водно регулиране вече ще определя само цените за пренос, за достъп до мрежата и за задължения към обществото. Цената на електроенергията обаче ще се определя изцяло от пазара.

Петкова припомни пред участниците в дискусията основните етапи при подготовката за въвеждане на либерализиран пазар на електроенергия в страната. В началото на миналата година бе създаден борсовият оператор - „Българска независима енергийна борса“ като дъщерна компания на БЕХ. В края на 2014 г. дружеството получи лиценз за търговия, а през април 2015 г. сключи договор с „Нордпул спот“ – най-големия борсов оператор в Европа. „Разчитаме много и на експертизата на Световната банка при определянето на бъдещия модел на пазара“, каза още министър Петкова, припомняйки, че през август бе сключен договор за това с международната финансова институция. „Очакваме междинен доклад на Световната банка“, на база на който ще се изготвят законодателни промени“, допълни още Теменужка Петкова.

Според разчетите на правителството либерализираният борсов пазар в страната трябва да заработи от началото на следващата година. Предстои провеждането на още работни срещи, на които ще се обсъжда всеки етап от преминаването към пълна либерализация на пазара.    

Скоро ще проведем обществено обсъждане, за да намерим най-доброто решение за правилата за търговия с електрическа енергия, каза от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.
Според него с въвеждането на функционираща борса, КЕВР на практика ще престане да определя цените на електроенергията. Иванов поясни пред журналисти, че правилата трябва да бъдат готови до ноември и от КЕВР ще се постараят да ги направят по най-добрия начин, без лобизъм.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза, че се надява идващата година да бъде посрещната с работеща енергийна борса. Това е ключов момент за промяната в българската енергетика, за което говорим от много време, отбеляза той и изрази надежда да се спре с всички подозрения към някои практики в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА