Last news in Fakti

30 Септември, 2015 15:08 1 402 1

Бизнесът сигнализира Цацаров за нередности в енергетиката

  • сигнал-
  • енергетика-
  • домусчиев-
  • нередности-
  • цацаров

Три сигнала получи главния прокурор

Бизнесът сигнализира Цацаров за нередности в енергетиката - 1
Снимка: БТА

Внесохме три сигнала за нередности в енергетиката. Първият е свързан с данни за правонарушение във връзка с американските централи "AЕS Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" в Маришкия басейн. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на национално представените работодателски организации с главния прокурор Сотир Цацаров.

Повече от час продължи срещата на представителите на четирите работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с обвинител номер 1, на която главният прокурор получи донесените от бизнеса две обемисти чанти с доказателства.

"Сигналите касаят времето още от момента на подписване на договорите, през годините, когато са били многократно анексирани в ущърб на държавата и водят до тези последици

да плащаме от джоба си над 330 млн. лева годишно,

над пазарната цена само за електроенергията, която се изкупува от американските централи", заяви Домусчиев.

По думите му изборът на инвеститорите е бил с абсолютно непрозрачни процедури и участие на офшорни дружества неизвестна собственост на капитала. "Издаването на лицензията преди изграждане на "AES Марица Изток 1" е при липса на доказателства за осигурено финансиране, което също е нарушение. Първоначалната цена на проектите и нейното ескалиране по време на строителството при Марица Изток 1 е 1 млрд. и 50 млн. евро, когато е подписана с НЕК. Тук говорим за времето от правителството на Иван Костов. В последствие тази цена се увеличава с 300 млн. лева", съобщи Домусчиев.

Той припомни, че

целият народ плаща тази цена.

"Най-парадоксалното е, че мощността от две турбини по 300 мегавата, в крайна сметка е 2 по 200. Първо, имаме забавяне във влизането в експлоатация и съответните технически проблеми, с които не е достигната договорената мощност. Имаме съмнение, че НЕК не е упражнило правата си във връзка със същественото неизпълнение от страна на инвеститора", отбеляза председателят на КРИБ. Той добави, че това дава възможност договорът да бъде предоговорен или прекратен.

"Мога да изреждам много възможности, в които НЕК е можело да предоговори в своя полза условията по договора, но не се е случило", каза още Домусчиев.

Той изтъкна, че

държавата е трябвало да стане собственик на централите

след определен период от време, но договорите се анексират и НЕК се е отказал от собствеността със знанието на Министерство на енергетиката.

Другите два сигнала до главния прокурор са свързани с ВЕИ-тата и срещу сегашната комисия на КЕВР, председателствана от Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mathur

    0 0 Отговор
    Ха какъв цинизъм...най -големия крадец да реве.....ЗАСРАМИ СЕ БЕ ДРУГАРЮ ДОМУС....