Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 16:19 1 206 1

Пак дефлация през септември

  • нси-
  • инфлация

През септември спрямо предходния месец най-голямо поскъпване от статистиката отчитат при хранителните продукти, като увеличението на цените е с 1,6%

През септември спрямо предходния месец август е отчетена дефлация в размер на 0,1%. За първите девет месеца спрямо същия период на миналата година е измерена отново дефлация от 0,5%. На годишна база обаче – септември в сравнение със същия месец на предходната година, е отчетена инфлация в размер на 0,1%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Средногодишната инфлация за периода октомври 2014 - септември 2015 г. спрямо периода октомври 2013 - септември 2014 г. е минус 0,1%.

През септември спрямо предходния месец най-голямо поскъпване от статистиката отчитат при хранителните продукти, като увеличението на цените е с 1,6%.

По-скъпо спрямо август са се продавали картофите с ръст на цената от близо 35% и доматите – с около 33%. Увеличение с 19 на сто е отчетено при зелето, и с над 18% при дините и пъпешите. По-скъпо са се продавали още краставиците, листните зеленчуци, яйца, захар, ориз, месо, кафе, бира.

Намаление е отчетено при цената на ябълките – с близо 12 на сто, с близо 10% при гроздето. По-евтино са се продавали птичето месо, сиренето, брашното, сол, оцет, минерални води, високоалкохолни спиртни напитки и вина.

Освен при хранителните продукти увеличение е отчетено алкохолни напитки и тютюневи изделия и при разнообразните стоки и услуги.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са се увеличили цените на: цигари, въглища и дърва за отопление, хладилници, отоплителни уреди и климатични инсталации, продукти и препарати за почистване, автомобилни гуми, услуги в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене, кина, театри. Също така услуги, свързани с образованието, козметични продукти, пътнотранспортна застраховка и други.

Регистрирано е увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0,2%. Лекарските услуги са поскъпнали с 0,1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Най-голямо намаление през септември спрямо предходния месец от НСИ отчитат при транспорта, където цените са паднали с 4,6%. Спад е изчислен и при развлечения и култура, обувки и облекло, поддържане на дома.

През септември 2015 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените на газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 3 и 6,3%, дизелово гориво - с 6,6%, автомобилен бензин А95Н - със 7%, автомобилен бензин А98Н - с 6,4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 8%, метан за ЛТС - с 1,4%, покупка на автомобили втора употреба - с 2,8%.

При мебелите намалението е с 1,5%, обувки – с 1,7%, готварски печки - с 1%, бойлери, пътнически въздушен транспорт - с 12,2%, комплексни услуги за почивка и туристически пътувания - с 14,7%, услуги по краткосрочно настаняване - с 9,5%, и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    0 0 Отговор
    По-добре дефлация, отколкото пирамидата КТБ с нейния фараон Цветан Василев!