Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 13:54 1 038 1

Няма риск за отоплителния сезон

  • теменужка петкова-
  • риск-
  • отоплителния-
  • сезон-
  • няма

Категорично мога да кажа, че енергийната система е подсигурена, заяви Теменужка Петкова

Няма риск за отоплителния сезон - 1

Риск за енергийната система няма, а сигурността на отоплителния сезон не е застрашена. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в дискусия за енергийната сигурност.

Петкова увери, че отоплителният сезон не е под заплаха. Думите й са по повод предупреждението на синдикатите, че "Мини Марица - изток" могат да спрат работа през зимата заради парите, които им дължат американските централи" Марица - изток" 1 и 3.

„Категорично мога да кажа, че енергийната система е подсигурена. Ние направихме вече две заседания, създадох веднага работна група, която да се занимае с тази тема, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система, на енергийния баланс, риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети“, заяви тя.

От намалената цена на газа може да се намери буфер, за да се намали таксата „задължение към обществото", каза още тя. По думите й, изграждането на интерконекторната връзка България - Гърция е приоритет, защото това е проект от общ интерес. Работим много активно, увери Теменужка Петкова и изрази надежда, че до един месец да бъде подписано споразумението за изграждането на интерконектора.

Министърът още веднъж изтъкна тежкото финансово състояние на енергийния сектор у нас.

Със средствата от заема НЕК трябва да се разплати с двете американски централи в комплекса "Марица изток", които от своя страна дължат 350 млн. лв. на Мини "Марица изток". Това ще даде възможност да влезе в сила споразумението за намаляване на цената, която НЕК ще плаща за разполагаемост на американските ТЕЦ, което е около 100 млн. лв. по-малко на година, заяви още Петкова и добави, че това ще даде възможност на система да започне да функционира нормално.

Мини "Марица изток" имат много длъжници - американските централи им дължат близо 350 млн. лв., ТЕЦ "Брикел" - близо 50 млн. лв., ТЕЦ "Марица изток 2" - близо 60 млн. лв.. Със заема, който БЕХ ще изтегли, в системата ще влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лева ще могат да отидат в мините, да им позволят те да изпълнят своята инвестиционна програма, да се разплатят с доставчици и с бюджета, обясни тя.

Смятам, че сме взели всички необходими стъпки, така че да не се стига до финансови затруднения, поясни енергийният министър. Тя е убедена, че ще успеем да се разплатим с американските централи, за да падне и цената на енергията от тях.

Във връзка с вчерашната среща между представители на работодателите и ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране, тя каза, че с бизнеса има постоянен диалог. Това, което се изисква от правителството и е в нашата компетентност го правим, добави Пяткова. По думите й председателят на КЕВР Иван Иванов е обяснил, че буфер, от който може да се направи намаление на цената "Задължение към обществото", е намалената цена на природния газ.

Петкова заяви и това, че се надява до няколко години да можем да задоволяваме потребностите си от природен газ чрез собствен добив. България ще се превърне в гарант за енергийната сигурност на региона и в незаобиколим фактор, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2030

    0 0 Отговор
    Докато народът се притеснява как ще изкара зимата, тези които ни гарантират енергийната система лапат огромни заплати за наша сметка!

    Убедете се сами.

    Вижте истината за шефските заплати в БЕХ и "Южен поток България". Сканираните оригинални документи са качени единствено в "Ядрена престъпност" - блога на Георги Котев. Публикацията е от 02. 09. 2015г. и е озаглавена "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи".

    Ще останете втрещени!