Last news in Fakti

10 Ноември, 2015 19:35 1 497 0

Имат ли бъдеще фермерските пазари

  • замеделие-
  • оставка-
  • васил грудев

Поискаха оставка на заместник-министър

Имат ли бъдеще фермерските пазари - 1
Снимка: МЗХ

„Развитието на фермерските пазари в България е възможност за скъсяването на веригите на доставки, което ще доведе до балансиране на интересите на производителите и потребителите. Това е сред основните приоритети на Министерството на земеделието и храните”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който откри форум „Бъдещето на фермерските пазари“.

С викове „Грудев-вън“ и призиви за оставка беше посрещнат заместник-министъра на земеделието Васил Грудев на откриването на Форум „Бъдещето на фермерските пазари“ в София. Исканията бяха отправени от активисти на Асоциацията за агроекологично земеделие (ААЗП), които алармират, че заради действията на Грудев от Брюксел ще спрат парите по Програмата за селските райони.

След проведените многократни срещи на представители на ААЗП с ЕК стана ясно, че Брюксел няма да одобри скандалните промени на Наредба № 11 за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания“ и тя ще бъде отменена. Промените в Наредба № 11 принуждават стопаните да се откажат от 5-годишните си проекти за сеитбооборот, тъй като новите изисквания за дейностите им са неизпълними, а стопаните вече са в трета или четвърта година от еко-цикъла.
Становище на видни учени вече е изпратено до ОЛАФ и ЕК, а изводът от него е, че измененията в наредбата ще обезсмислят ефекта от програмата и ще направят невъзможно участието на земеделските стопани в нея. Под документа се подписаха проф. д-р Сълю Сачански, проф. д.с.н. Иван Атанасов, доц. д.с.н. Веселин Кутев, ст.н.с. Янко Кавърджиев, проф. д.с.н. Стефан Горбанов и акад. Атанас Атанасов, заявиха от ААЗП.

Имат ли бъдеще фермерските пазари

Той посочи, че целта ни е до 2020 г. да имаме началото на традиционните фермерски пазари, което ще стане чрез два механизма - промени в нормативната уредба и чрез инструментите  на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Заместник-министър Грудев, коментира още, че ще бъдат променени изискванията към дребните производители,  като им се осигури по-лесен достъп до пазара, без да се занижава контролът на продукцията.

„В  Програмата има предвиден публичен ресурс от 8 млн. евро, който е предназначен за създаването на фермерски пазари и обединения на производители.

Очаква се подмярката да бъде отворена през втората половина на 2016 година“, информира заместник-министърът.

Той припомни, че в края на ноември тази година ще бъде отворен и приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция”.

„Там ресурсът, който ще се предостави на земеделските производители е 100 млн. евро, като суровинната обезпеченост, която трябва да бъде доказана от бенефициентите, е минимум 50% за първата година, като поне 30% от нея трябва да бъде осигурена от български земеделски производители“, обясни Васил Грудев.

Той коментира още, че чрез това изискване Програмата гарантира, че ще бъдат подкрепени българките производители и ще се повиши добавената стойност на българското земеделие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА