24 Ноември, 2015 13:30 835 1

Лукарски покани китайски инвеститори в индустриалните ни зони

  • лукарски-
  • покани-
  • китайски-
  • инвеститори-
  • индустриалните-
  • зони

Той представи България като отлично място за правене на бизнес

Лукарски покани китайски инвеститори в индустриалните ни зони - 1

„Българското правителство заявява силната си подкрепа за Инициативата за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на сесията на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в Суджоу, посветена на развитието на индустриалните паркове. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва министър-председателят Бойко Борисов.

Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. По думите му, стратегическата локация и добра инфраструктурна свързаност позиционират България като Източната врата на Европа.

Като приоритетни за България сектори, в които имаме потенциал за привличане на китайски инвестиции, министърът на икономиката посочи машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове. От името на българското правителство той отправи покана към китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове като стратегически инвеститори за съвместно изграждане или като индивидуални инвеститори в своите конкретни сектори. Ние предлагаме индустриални и високотехнологични паркове и зони които се ползват с подкрепа от държавата, и които смятаме, че ще са от интерес за китайските компании, подчерта той.

Конкретно Лукарски представи Икономическа зона Божурище, управлявана от държавната Национална компания Индустриални зони. Зоната е със стратегическо местоположение в близост до столицата и се простира на площ от около 2,7 млн. кв. метра. Има добре развита инфраструктура и е насочена към производство, логистика и услуги.

„София Тех Парк“ беше лансиран като първият научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на R&D центрове от Китай в Европа. Основният фокус на парка е върху ИКТ; естествени науки – биотехнологии, храни и селско стопанство; зелена енергия и чисти технологии. Компанията е собственост на държавата.

Евро-китайската икономическа зона Тракия беше презентирана като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България. До момента зоната успешно е привлякла инвестиции от над 1 млрд. евро и над 110 чужди и местни водещи компании. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерна логистика. Разположена е стратегически на магистрала Тракия, която свързва Европа с Турция и Близкия Изток. Лукарски изрази надежда, че предстоящата концесия на летище Пловдив допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност от 150 млн. евро.

„Логистичен хъб Пловдив има за цел за съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект. Конкурентните предимства на проекта са в интегрирането на неговите компоненти – Пловдивското летище, намиращите се в близост икономически зони, свободната търговска зона, като по този начин се изгражда „one-stop shop” (едно гише) за китайските компании вносители в ЕС“, поясни икономическият ни министър. Според него, тези предимства, съчетани с благоприятния икономически, данъчен и ценови режим, правят България конкурентна спрямо другите европейски входни точки към пазара на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 технократ

    0 0 Отговор
    Ние не си вършим работата, искаме други, в случая китайци да я свършат. Не става.