Last news in Fakti

29 Ноември, 2015 11:18 3 292 5

Контрабанда на горива и 800 млн. лв. загуби за бюджета

  • горива-
  • контрабанда-
  • бпга-
  • дизел-
  • бензин-
  • горивата
Контрабанда на горива и 800 млн. лв. загуби за бюджета - 1

Най-малко 800 млн. лв. на година губи България от контрабандата на горива.

Това каза пред Факти.бг изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той се позова на официалните данни, според които легалният бизнес отчита годишно около 2,4 млн. т. горива. От своя страна в началото на годината от Министерството на финансите отчетоха, че сивият сектор възлиза на 30%.

Трябва да се пресече този сектор и няма да има въпроси откъде да дойдат парите за полицаите или за учителите, лекарите и т.н.

Експертът от БПГА Светослав Бенчев посочи, че голяма част от този сив сектор е видим. Горива се продават от цистерни или от бракувани камиони за превоз на мляко. Преди година предупредихме институциите, че от цистерна се продава гориво в центъра на Самоков. Последваха проверки и цистерната продължава да продава гориво без документи за произход и при никакви мерки за безопасност. Не се издават дори и бележки. Последният хит е доставката на дизел и бензин по интернет в туби. Това е опасно, предупреди Светослав Бенчев.

Ако се случи инцидент, кой ще бъде виновен, попита Светослав Белчев. Той отбеляза, че фирми с уставен капитал от 2 лв. внасят хиляди тонове гориво за година и след това изчезват. Престават да съществуват. Това гориво не се купува от официалните бензиностанции, а от сивия сектор, отбеляза Светослав Бенчев.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фак русия

    0 0 Отговор
    загубата от скъпите горива на руските монополисти са по-голми от контрабанда. ИЗРИТАЙТЕ ЛУКОЙЛ ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 2 qwerty

    0 0 Отговор
    "Последният хит е доставката на дизел и бензин по интернет в туби. Това е опасно, предупреди Светослав Бенчев" и на паркингите на големите вериги хипермаркети с разни бусчета, даже и S-klass зараждат, ама с кой акъл?
  • 3 пръц

    0 0 Отговор
    Много точни данни имат.Браво,службите работят.Правят статистика.Количествата ги знаем,остана и да намерим кой ги внася.Е то е ясно че няма да стане ама да си чешем езиците.
  • 4 Чоколет

    1 0 Отговор
    Мисля ,че по разумно би било да се намалят данъците и тежестите на бизнеса и хората сами ще излязат на светло.Те са в сивия сектор единствено за да оцелеят в безумната месомелачка на Българската "икономика" за да нахранят семействата си.Някой от вас ще кажат ми да отиват и да работят в някой завод като другите.Да и това е вярно но доста от тези хора са заложили целия си живот и спестявания за да създадат бизнес който после някой с лека ръка и безразсъдни закони им го разбива на пух и прах
  • 5 неутрален

    0 0 Отговор
    Въпрос на оцеляване. Държавата сама създава да се развива сивият сектор, тъй като няма работа и прилични заплащания, за да оцеляват хората. Написаха си правилник на всяко тримесечие да актуализират нениските си заплати с по 240 - 300 лв, а за всички останали, които сме в тази държава всичко е замразено така както в правителството на Орешарски се направи, а поредната гтавра с пенсиите на възрастните промениха с 3-5 лв. Скоро "ВЕЛИКАТА" министърка на МВР докладваше ГОРДО как имат постижения за борба в сивия сектор и колко много е пораснал процента на контрабандните стоки. В държавата ни освен смешник Призззидант, мин. придиседател се сдобихме и със смешник и манипулатор БЪЧВИЧКА.