Last news in Fakti

17 Декември, 2015 17:19 1 584 1

БСК: "Бомба цъка" в енергетиката

  • енергетика-
  • божидар данев-
  • бск-
  • изследване
БСК: "Бомба цъка" в енергетиката - 1

Най-много притеснения за предстоящата 2016 г., пък е неяснотата около цените на суровините и достъпа до кредитиране

Напротив в началото на 2016 г. може би ще избухне "бомба в енергетиката" и ни чакат протести заради вдигането на минималната заплата. Това заяви пред медии председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Той коментира проучване на БСК, направено сред 734 предприятия онлайн.

Ефектът от по-високите цени на тока вече се вижда - закриване на предприятия в енергоемки производства. В металургията пловдивската "Хелиос Металург" вече не работи, а "Аурубис" се е отказала от инвестиция от 85 млн. евро. Пернишката "Стомана" пък работи само с 30% от капацитета си.

Въпреки влиянието на сивата икономика и влошаването на бизнес средата фирмите у нас ще изпратят годината с висок ръст на продажбите и обемите на производство, отбелязват от БСК.

Факторът, който предизвиква най-много притеснения за предстоящата 2016 г., пък е неяснотата около цените на суровините и достъпа до кредитиране. Мениджърите са умерени оптимисти за развитието на икономиката през следващата година и очакванията им са свързани с тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството.

По-високият икономически растеж през тази година от 2-3% се дължи на повишената събираемост на данъци и акцизи, а не на по-голямото производство, смята председателят на БСК Божидар Данев. По думите му сме свидетели на български феномен – при намаление на цените на горивата, приходите в бюджета от продажбите им растат. Това се дължи на повишената събираемост на акциза в резултат на по-добрата работа на агенция "Митници" и данъчните, отбеляза Данев.

Според БСК постигнатият икономически растеж е неустойчив. Данев препоръча да се следят частните инвестиции, работните места, раждаемостта и имиграцията. Докато не се обърне трендът и не почнат да растат инвестициите, няма нито да погасим бюджетния дефицит, нито да създадем работни места, заяви Данев, като подчерта, че е важно в кои точно сектори на икономиката ще са вложенията.

Засега няма индикации това да се случи.

Сериозно се влошава оценката на компаниите за бизнес климата през тази година спрямо 2014 г. Половината от участвалите в анкетата компании отчитат отрицателни тенденции в бизнес средата, докато през 2014 г. техният брой е бил една трета. Едва една десета от анкетираните виждат подобрение в икономическата обстановка през последните две години.

Според оценките на бизнеса през 2015 г. сериозно са се увеличили корупцията (70%), престъпността (63%), сивата икономика (57%) и регулаторната тежест (53%).

Шампион по неодобрение през тази година от бизнеса е съдебната власт. От работата на магистратите са доволни едва 2% от бизнеса, а 95% са изразили неодобрение, останалите са без мнение, сочи проучването на БСК.

Запазва се изключително ниската степен на доверие към Народното събрание (83%), президента (73%) и Министерския съвет (67%).

Бизнесът оценява най-високо работата на данъчната администрация и местната власт, съответно одобрението е 40% и 37%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    БСК, когато казват А, да кажат и Б: кой заложи бомбата в енергетиката, която продължава да цъка? Дали не бяха съмнителни олигарски като Иво Прокопиев - Прокопи и Цветелина Бориславова - леля Цеца Секса, които със своите ВЕЦ-ове и перки надуха цената на тока?