Last news in Fakti

1 Март, 2016 18:00 1 249 5

Плевнелиев: „Големият шлем“ е енергийна ефективност, диверсификация и либерализация

  • енергетика-
  • росен плевнелиев-
  • амос хокстийн
Плевнелиев: „Големият шлем“ е енергийна ефективност, диверсификация и либерализация - 1
Снимка: Пресофис на държавния глава

Българската енергетика премина от „голям шлем“ към смислени проекти за енергийна ефективност, диверсификация на източниците и на трасетата за доставка на енергийни ресурси и енергийна либерализация. Това е голямото ни постижение, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 със специалния пратеник и координатор по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн.

На срещата беше подчертано стратегическото значение за България и за региона на проектите от Южния газов коридор и на изграждането на интерконекторната газова връзка България-Гърция (IGB), която ще осигури реална диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ за региона и за Европа. Планира се изграждането на интерконектора да започне през октомври 2016 г., а до средата на 2018 г. да бъде въведен в експлоатация.Плевнелиев: „Големият шлем“ е енергийна ефективност, диверсификация и либерализация

„Имаме две цели – българската икономика и целият регион да не бъдат зависими от един източник на енергийни ресурси и Европа да бъде по-малко зависима от енергийни доставки на неконкурентни цени“, заяви президентът Плевнелиев по време на срещата.

Президентът Росен Плевнелиев и Амос Хокстийн споделиха позицията, че интеграцията и гъвкавостта на енергийния пазар изискват повече свързаност на регионалната енергийна инфраструктура. В тази връзка от особено значение е ускореното изграждане на междусистемните газови връзки на България със съседните страни. Именно свързаността – на енергийните мрежи, на пътната, железопътна и комуникационна инфраструктура в региона – е и един от приоритетите на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, посочи държавният глава. Президентът допълни, че през последните години страната ни подобрява националната си енергийна инфраструктура и са налице всички предпоставки България да запази позицията си на енергиен разпределителен център за региона.

Росен Плевнелиев и Амос Хокстийн изразиха удовлетворение от интензивната работа на Междуведомствената работна група „Енергийна сигурност” в рамките на стратегическия диалог между България и САЩ, която подпомогна през 2015 г. да се ускори работата по ключовите енергийни проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    2 2 Отговор
    Ае, чехльо що се напъва да го мисли толкоз - нали американците ще ни доставят газ с кораби!

    Коментиран от #3

  • 2 Клио

    0 1 Отговор
    Има хора, които още не са разбрали че енергийното робство свърши и е вече късно за форумни напъни като мача е свирен.
  • 3 FR V

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Животното от блатото се опитва да мисли!
    Скоро време руснаците ще гризнат дървото!
  • 4 Ник

    2 0 Отговор
    Хайде сега да мислим! Южен Газов Коридор: Дължина 3500км, Обем 16млд. куб.м. газ и 24 млрд. ЩД стойност. Транзитни такси за България = 0. Транзитни страни Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция и Албания. България не е транзитна страна по проекта.
    Южен Поток: Цена 16млрд. ЩД, Обем 65млрд. куб. Метра, Дължина окол 2500км. Първа транзитна страна България! Транзитни такси окол 400млн.
    Кой е по- ефективен и по- изгоден?
    Чия себестойност на доставка ще е по- ниска?

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    мисли ама преди да даваш цифрите се позапознаи с тях,както и с политическата ситуация .та тези 400 млн приходи са само ако газопровода работи на 100% заетост и леко си пропуснал 5 милиарда инвестиция ,която трябва да направи българия.сметни колко години ще връщаме 5 млрд ,които путин удобно ни обеща да ни даде като заем :)) с 400 млн при наи-добри очаквания,не забравяи че лихвата ще бъде поне 150 млн.приятно смятане !особено е интересно да знаеш ,че ако не се яви друг газов играч ,ние ще продължаваме да купуваме най-скъпия газ в европа от монополиста русия,което допълнително ще ни оскъпи начинанието,но тва според мен ти няма как да осмислиш:)!