Last news in Fakti

1 Януари, 2016 18:23 3 937 27

Ако не ни бяха спретнали пуча, „Южен поток“ вече щеше да се строи

  • бойко борисов-
  • южен поток-
  • строим-
  • спретнали-
  • пуча

Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия, заяви премиерът

Ако не ни бяха спретнали пуча, „Южен поток“ вече щеше да се строи - 1

„Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва министър-председателят Бойко Борисов в интервю за вестник „Труд“.

„Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

Премиерът коментира това, че Путин пусна календар с неговото куче и отношенията ни с Русия:

"То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия".

По думите на премиерът все пак е факт, че отношенията ни с Русия са се нормализирали.

"Говорил съм си с колеги от бившите служби за народопсихологията, тя е различна в Румъния, Унгария, Чехия, отношението към Русия и СССР е било различно. Докато ние поради руско-турската освободителна война, това е дълбоко заложено като ген. Обяснявал съм, че българите не обичат и не мразят за сметка на единия или на другия блок. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора. Така че ние може да си направим извода, че трябва да сме в ЕС и в НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините – Русия.

Относно "смачканите" ни енергийни проекти с Русия Борисов заяви, че самите те трудно са го обяснили на последния Европейски съвет, защото е имало дискусия.

"Северен поток 1 и Северен поток 2 се обясняват като частен проект, за който не са съгласни доста от страните-членки. Но да не се вглеждаме пак на другите в интереса. Българският интерес какъв е? За „Бургас-Александруполис“ казвате смачкан проектът. Представляваше сериозна опасност за екологията. След това през 2006 г., когато подписаха за АЕЦ-Белене, ако бяха подписали тогава и договор, за да се знае колко пари струва, и да я бяха почнали да я строят през 2007 г., дето се вика, щеше вече да е построена. Само че те оставиха като дойдохме ние през 2009, 2010 г., да подписваме абсолютно неясен договор. И затова при подписан рамков договор започнахме да се пазарим кое колко как ще струва. В същото време старото оборудване беше дадено. За новото не се знаеше колко е направено. С една дума – един многомилиарден проект беше така заченат, че да не може да свърши. Повтарям, в далечната 2006 г. е подписан т.нар. Голям шлем. И третото е „Южен поток“. Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: "Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС." Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“."

Премиерът заяви още, че този проект ще бъде сменен с газовия разпределител „Балкан“.

"И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата."

Относно проблемът с част от абонатите на газ у нас, които можеха да останат без доставки, Борисов заяви:

"Оставам на анализаторите като вас да преценят защо беше направено и коректно ли е да се изчака 31 декември 6 и 30 ч вечерта. Тогава нормалните хора са със семействата си и се подготвят да отиват при близки и роднини. Някои можеше да са отишли в провинцията. И "Булгаргаз", и "Булгартрансгаз" до 20,30 ч заедно с диспечерите говорихме, за да намерим правилното решение – да теглим ли от Чирен повече газ, упълномощих Гегов да търси руснаците в Санкт Петербург – да разберат аварийната ни ситуация. Това се е знаело и преди няколко дни бяха казали да прехвърлим договора на частния оператор към държавния, докато си оправи проблемите, които има с руснаците. Това се и случи. Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Това е извратена наглост .Някои политици ни мисля за слабоумни.

    Коментиран от #5

  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    То след новогодишния запой освен глупости да ръсиш друго не можеш така че простено ти е ...
  • 3 123455

    0 1 Отговор
    Сега ако правилно съм го разбрал не са могли да си поделят баницата с БСП и ДПС.
    Колкото до пълните самолети за ЕС и САЩ,ако развивате някаква реална икономика,която да носи пари и да дава работа това ще се промени,
    само със заеми и магистрали няма да стане.
    Строите магистрали за турските бачкери от Германия,че да им е по лесно и да ходите на почивка лятото на морето-това Бойко никого няма да нахрани или да спре от гурбет.
    Хванал си погрешния влак и скоро и ти и Меркел ще си ходите от власт и може и да ви съдят за парите дето ги прахосвате.
  • 4 Ник

    0 1 Отговор
    Това вярно е нечувана наглост! Този е брутален.
    Борисов - ще си ходиш и то вероятно този път с шутове. Бягай от България, че те чакат решетки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чачук

    0 0 Отговор
    Боко ни има за малоумници,щото ако не било това ,щяло да бъде онова. Един път казва ,че така му наредили,втори път,че така го свалили.Не се умори да мъже и то най-нагло.Нали с Ердоган бяха приятели,сега вече не са ли.Едно нещо не може да разбере-в политиката няма приятели, има национални интереси. Той е като ветропоказател.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    0 0 Отговор
    Отношенията ще се нормализират едва тогава,когато спрете да плюете по Русия.Ако аз бях на мястото на Русия щях да се държа по същия начин по който се държите вие.А вие се държите отвратително,като че ли досега не сте учили там,не сте вземали суровини,дървен материал желязна руда,уран,още да изброявам ли,танкове,самолети които са много по добри от американските,ракети от които Турция и европа трепереха,и какво ли още не,а забравихте,че точно те ,ако не бяха България още щеше да е под ТУРСКО РОБСТВО,но алчността ви господа поликанстващи е бездънна,заради едни ПАРИ продадохте РОДИНАТА си съща както ЮДА ПРЕДАДЕ ХРИСТОС.БОГ да ви е на помощ защото презрението на народа към вас е огромно.Защото едно е да искаш да управляваш,друго е да можеш да управляваш,а трето и четвърто е да знаеш как да управляваш.А вие знаете само как да лъжете народа и да го крадете.

    Коментиран от #11

  • 9 КАН

    0 0 Отговор
    Да си спомни Тиквата какво каза за него външния министър на Русия Лавров относно партера на Мутрю към Американците..Ако бях на местото на Борисов бих се срамувал...а сега ги говори едни смешки.. Изглежда Мутрю усеща скоро откъде ще задуха вятъра
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Наистина ли мислиш че с тия си "прочувствени" слова ще впечатлиш някого ?!Че и чувство за вина май се опитваш да втълпиш на "непризнателния" българин?И за какво "учене" в Русия говориш,след като децата на комунистическия "хайлайф" си учеха на Запад безпроблемно точно при соца?Казваш какви суровини сме получавали от СССР,но НЕ КАЗВАШ ЧЕ СМЕ СИ ГИ ПЛАЩАЛИ И ТО ПАК ПО НАЙ-СКЪПИТЕ ЦЕНИ...защото просто НИ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО да търгуваме с друг!А "бизнеса" беше твърдо уточнен-всичко що става за ядене-към братушките,обратно-"жигулита" и "Москвичи",тук таме някоя "Волга" и то ги купувахме след 15 год чакане!!!А сещаш ли се колко ТИР-а домати отиваха за една руска бракма?А колко нископлатен селскостопански труд при първобитни условия беше нужен за това?Танкове и войска сме имали тогава казваш...Ако на Т 34 казваш танк-здраве му кажи.Защото тая допотопна техника и армия не беше предназначена да се опълчи срещу една Турция или Гърция примерно,а ДА СМАЧКА ВСЯКО НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО СРЕШУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВЕЛМОЖИ!...Та ти пак си лей русофилските тиради на воля ако това те успокоява,но единственото което бих ти казал е "Кат си пейш Пенкеле ,кой ли те слуша":)

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    и това според путинофилите бил антируски политик?съдбата на борисов се реши именно от тази негова долна и лакеиска позиция спрямо путин.тои е политически труп,щото разочарова както европеиските си партньори така и десните си симпатизанти.щял да направи южен поток????как ще го направиш след като путин няма намерение да го стори?
    вземи направи газовите връзки с турция и гърция ,та да не те стресира газпром вместо да обясняваш кви многомилярдни проекти ще изпълниш.тоя и доганя в рамките на месец ви показаха кви са ,после ми обясняваите кви русофоби управлявали страната!

    Коментиран от #15, #16

  • 13 КАН

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Карах си колата с бензин крайна цена 25ст. Освен танкове имахме и9 ракети сс300 ,. благодарение на ядр. централи.построени от руснаците тока ми беше 1ст-нощна и 2ст. дневна. А колкото до колите така беше в целия соц. лагер само че те в момента са на светлинни години пред нас, а до колкото до сегашното ни въоръжение и с Албания не можем дасе бием.

    Коментиран от #17

  • 14 РАСО

    0 0 Отговор
    Ако не бяха спретнали пуча сега щяхме да сме с гоодина и половина по зле напред, и с 1млн. по малко българи...
  • 15 Рачко Пръдлето

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Ех, откога не бях чел малоумните ти и неграмотни коментари! Честита Нова година!

    Коментиран от #23

  • 16 999

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Я ходи да смениш памперса неграмотник, че понамирисва.
  • 17 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "КАН":

    Наговорили сте се да ме ядосвате,но както и да е.За какъв беннзин говориш след като ЗА КОЛА ЧАКАШ 15 Г?!Семейството ни е "със корен" и поназнайвам някои работи:)Ами безкрайните километрични опашки поради "БЕНЗИНОВА КРИЗА"?Ами РЕЖИМ НА ЕВТИНИЯ ТИ ТОК-2 ЧАСА ИМА,4 ЧАСА НЯМА!Банани и портокали за празниците ли ще си купиш?И къде ще заведеш семейството си след като шепата ресторанти са ТРАДИЦИОННО ЗАЕТИ от общински търбуси и партийни функционери за безкрайни банкети?Ще помиришеш чужбина отвъд "желязната завеса" ли?Подходяща работа ли ще си намериш независимо от образованието си ако нямаш вуйчо -шумкар?Първа ТВ програма ли ще гледаш или съветска?...щото други няма!Руски филм ли ще гледаш по кината или български?...щото други няма!LАре стига съм писал-останалото си го допиши сам:)
  • 18 999

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ти с какво плаща бе м....ал. България е била на 26 място като държава а сега сме 166 редом с най изостаналите Африкански държави.

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "999":

    Девяткин...Работното ми време свърши и артисваш за утре.

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    0 0 Отговор
    На "оня с коня" дето е писал две мнения по-надолу искам да го поздравя защото в момента тъпанари и откачалки има в изобилие в нашата държава но такива като него рядко се срещат.Приятелю изобщо нямаш право да сравняваш оня период от българската история със сегашните времена по този начин.Да ти е честита "новата " 15 годишна кола за която сега не чакаш 15 г а купуваш с кредит който плащаш 5 години с адски лишения .Да ти е честита "перспективната" работа в чужбина на длъжността чистач шлосер или в най-добрия случай тираджия.Да ти е честит сегашния"евтин" ток който няма режим щото вече няма индустрия която да го хаби.А за бананите сега ТИ ЩЕ ГИ ЯДЕШ В ИЗОБИЛИЕ АМА ОТ ОНИЯ КОЖЕНИТЕ БАНАНИ.хАЙДЕ ПРИЯТНО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2016 ЗА ТЕБ.
  • 21 xXx

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    А твоята смяна кога ще свърши бе, тиква?
  • 22 ууу

    0 0 Отговор
    Ако не беше пуча ...да ,ама не...защото тези които те скроиха пуча ти ги назначи по службите ,например Костинбродска Мая ,КОЕТО ГОВОРИ САМО ЗА ЕДНО ,сам си скроил всичко ,никой не ти вярва ,гласувах за Герб ,но повече нет ,йок патрон
  • 23 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рачко Пръдлето":

    рачко ,ти така или иначе четеш рядко та не се притеснявам ,но ако нещо не ти харесва в коментарите ми дай мнение обещавам да ти покажа кой от нас е по-умен веднага след твоя коментар,щото съм чел твои и е доста смело да използваш думата малоумен за друг човек освен този дето виждаш сутрин в огледалото!

    Коментиран от #24

  • 24 999

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Десислава Димитрова":

    А твоето огледало и сутрин и вечер крещи НЕГРАМОТНИКККККК.
  • 25 ХаХа

    0 0 Отговор
    Лъжлив НАХАЛНИК - ДИКТАТОР. Кога ли ще дойдат американците да го свалят от власт?
  • 26 Киро

    0 0 Отговор
    Боко, да кажеш, че проект, който се изплаща 50 години, като този вариант на Южен Паток - печеливш е срамно!

    Или хал хабер си нямаш от икономика или са ти отпуснали пай от 6-те милиарда за строителството!

    Само да ти припомня, че първоначално оценката беше за 1,5 милиарда и се качи до 6...след като разни гнусни екс ДС кадри се залепиха към лапачката!

    Нещо много ти се събра напоследък, от магистралата 60 км за 1 милиард та до Южен Паток!

    Не ви стигат 35% от всяка поръчка за строителство на пътища и водни цикли, ей такива усти сте отворили за още и още, в гроба ли ще си ги носите бе, ненаяли се за пари изроди?!
  • 27 ВюйВюйПиюлката

    0 0 Отговор
    брато кой пазеше по-хотелите к..вите....а сега кой пази руският нефт и газ?!