Last news in Fakti

5 Януари, 2016 14:35 1 409 3

Над 116 млн. лв. влизат в малките и средни предприятия

  • бойко борисов-
  • влизат-
  • малките-
  • средни-
  • предприятия

Надявам се през новата година ръстът на икономиката да е 4,5 процента, заяви Бойко Борисов

Над 116 млн. лв. влизат в малките и средни предприятия - 1

Над 116 млн. лв. живи пари влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно, по общо 202 проекта, които ще бъдат финансирани по първия краен срок на процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“. Надявам се през новата година икономиката да достигне 4,5% ръст. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с вицепремиерът Томислав Дончев и министър Божидар Лукарски връчиха първите договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ от новия програмен период.

Министър-председателят приветства големия интерес на фирмите към програмата и посочи, че над 1 млрд. евро са на разположение на бизнеса по нея и те могат да се ползват безвъзмездно като се изготвят проекти. „На практика показваме как се прави, така че българските фирми да бъдат иновативни и конкурентоспособни“, заяви Борисов. Той добави, че с електронното подаване на документите се постига повече прозрачност и по-лесно администриране.

„Благодарен съм на Европейската комисия за това, че беше изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички фактури, които бяхме пратили за България, бяха изплатени“, каза премиерът.

Той напомни, че преди време според най-оптимистичните прогнози в края на стария програмен период усвояването по програмите е щяло да бъде 80%, а към момента сме на 95% - 96%. „Помните – само преди година и нещо фондовете бяха спрени“, добави още министър-председателят. По думите му, ръстът на икономиката от 3% не е задоволителен. Той изрази надежда през новата година да достигнем 4,5 на сто. Премиерът отбеляза, че това зависи и от българските фирми – да създадат работни места, да вдигнат конкурентоспособността, от там и износа, така че да се вдигне и икономическият ръст.

Общото изпълнение за България за стария програмен период ще е над 95 % потвърди и вицепремиерът Томислав Дончев:

От данните, които имаме до момента, че със сигурност финалният резултат ще бъде по висок от 95 %. От тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу. Резултатът от 99 %, свързан с Министерство на земеделието, вероятно се отнася към директните плащания. Резултатът на Програмата за развитие на селските райони е малко по-нисък. Това, което е сигурно, абсолютният отличник е Оперативна програма "Околна среда".

Средства от ОПИК ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет и да осигурят нови работни места, каза Божидар Лукарски.

"В началото на тази година съм доволен и горд, че ми започва с едно изпълнено обещание и добре свършена работа, която се изразява в тези над 200 договора за финансиране на фирми. Тези средства ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет, да купят нови машини, да вдигнат ръста на производство и да осигурят нови работни места", заяви Лукарски.

"Имаше много песимистични прогнози, че тази ОП няма да стартира и няма да има интерес. По първия краен срок повече от 850 фирми подадоха проекти, което е доказателство, че тези песимистични прогнози не се състояха. Подписани са 202 договора, освен тях са одобрени още. Изпълнихме задачата си да достигнем максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите с електронното приемане за първи път на проектните предложения", допълни той.

"Топката е в полето на предприемачите и над 200-те одобрени проекта", каза още Лукарски и апелира към представителите на фирмите да бъдат максимално прозрачни и коректни в противен случай ще бъдат налагани санкции. "По втория краен срок сме оценили 229 договора до края на януари, които трябва да сключим. До края на януари ще отворим нова процедура за внедряване на иновациите по ОП", добави Лукарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Аз бих коригирал заглавието на статията така:
    "Над 116 млн. лв. изтръгнати от джоба на бедния данъкоплатец влизат в малките и средни предприятия на наш'те и ваш'те".
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Тоя от коя планета е че да не вижда че малък и среден бизнес няма ????
  • 3 Прагматик

    0 0 Отговор
    Израз на поетия ангажимент от правителството за подкрепа на българския бизнес. Браво на министър Лукарски! Довършване на започнатите реформи и създаване на икономическа стабилност са двете ключови условия за развитието на държавата.