7 Януари, 2016 15:30 2 607 6

ПИБ придоби Кремиковци

  • първа инвестиционна банка-
  • кремиковци

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия

ПИБ придоби Кремиковци - 1

„Първа инвестиционна банка” АД (ПИБ) след постигнато съгласие с дружествата „Елтрейд къмпани” ЕООД и „Феросплавен завод” ЕООД, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.

Това съобщиха от „Първа инвестиционна банка” АД.

През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 2 Отговор
    Е тия ни мислят за много глупави. Още когато я купи незнайният никому келеш се разбра , че зад това лице стои Маджо шефа на премиера Б.Б.– Кратунков , собственик на ПИБ банка а може би и на държавата.
  • 2 Рон

    1 0 Отговор
    Абе ще го препродадат за нула време. ПИБ нямат друг интерес от комбината.
  • 3 Мартин

    2 0 Отговор
    Коментатор с ник "999" - ти или си прекалено глупав или просто се правиш на такъв! Маджо има своя банка, казва се "Интернешънъл Асет Банк"! Ако зад сделката тогава седеше Маджо, тя щеше да бъде през "Интернешънъл Асет Банк"! Това обаче вече е минало! Чест прави на ПИБ, че се опитват сами да си свършат работата, да продадат бившия комбинат и неговия терен на чуждестранен инвеститор и да реализират добра печалба от сделката. В крайна сметка това е работата на финансовите институции: да реализират печалба.
  • 4 Иво

    1 0 Отговор
    Хихи...ако КТБ бяха клекнали на Боко и Дебелян сега те, а не ПИБ, щяха да се облажат с Кремиковци...алелуя, прост български народе ;)
  • 5 Deni

    0 0 Отговор
    Най-добро за цялото общество е добрите компании да реализират сделки с не-добре работещи активи и да ги оздравяват или да създават възможност за по-добро развитие.
  • 6 Анонимен

    0 0 Отговор
    Според мен щом ПИБ са купили Кремиковци ,явно имат доста сериозен инвеститор и смятат да го продадат на доста добра цена .Важното е ,че въздуха в София ще бъде по-чист.