Last news in Fakti

20 Януари, 2016 10:34 1 506 1

Световният икономически форум в Давос - всичко по-важно

  • давос-
  • световен икономически форум-
  • лидери-
  • бизнес

Какво трябва да знаем

Днес светът е обърнал очи към малкото швейцарско градче Давос, където започва годишната среща на Световния икономически форум – едно от знаковите събития в световната икономика.

Около 2500 делегати от над 100 страни, сред които 40 държавни ръководители,

ще вземат участие в дебатите свързани с редица глобални предизвикателства. Срещите са неофициални и стават при закрити врати.

Лидери от сферата на бизнеса, политиката, гражданското общество, науката, изкуствата и другите общности се събраха, за да обсъдят темата за "Овладяване на четвъртата индустриална революция", предизвикана от бързите и мащабни иновации в области като роботика, автономни автомобили, 3D принтиране и биотехнологии.

Тази година форума пропускат трима ключови световни лидери. Това са президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, така и германският канцлер Ангела Меркел.
„Тук сме хора от всички сфери на живота – политически и бизнес лидери, наши партньори, но също така и представители на гражданското общество и особено млади хора. Така че приветствам специално световните младежки лидери на нашия форум, младите социални предприемачи“, заяви основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб.
Той отбеляза, че сред основните теми в тазгодишната среща са

все по-задълбочаващото се разделение на съвременния свят,

причините за бежанската криза, нарастващият брой на бедните, силната поляризация между отделните слоеве в обществата, политическите кризи и разломи в САЩ, Европа и Близкия изток. Само преди дни институтът „Оксфам“ заяви, че единият процент богати хора на планетата притежават повече пари от останалите 99% – огромно несъответствие в разпределението на световното богатство. 

Впрочем самият организатор отдавна вече критикува алчността на мнозина от онези, които ежегодно се стичат в Давос, припомня „Дойче веле“. Преди месеци Клаус Шваб дори писа, че бонусната система уронва професионалната роля на мениджмънта. Професионалната етика на мениджърите се подкопавал от стремежа към краткосрочна печалба, отбеляза известният икономист.
Сред ключовите фигури, които ще присъстват в Давос са американският вицепрезидент Джо Байдън, държавният секретар Джон Кери, израелският премиер Бенямин Нетаняху, външните министри на Иран и Саудитска Арабия Мохамад Зариф и Адел ал Джубейр. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард също ще бъде в Давос, както и президентът на Европейската централна банка Марио Драги и управителите на 10 централни банки.
Новият премиер на Канада Джъстин Трюдо, британският му колега Дейвид Камерън са сред участниците и лекторите на форума.
Ще присъстват кралят и кралицата на Йордания.

Знаменитостите от шоубизнеса, ангажирани с обществени каузи,

също имат своето представителство, да споменем само имената на актьорите Леонардо Ди Каприо, Боно и Кевин Спейси. 
Разбира се, говорейки за бизнес форум няма как да изпуснем и важни личности от бизнес средите, които ще са част от форума тази година. Съоснователят на софтуерната компания „Майкрософт“ Бил Гейтс, главният изпълнителен директор на „Дженерал мотърс“ Мери Бара, главният изпълнителен директор на „Майкрософт“ Сатя Надела, основателят на веригата за онлайн търговия „Алибаба“ Джак Ма и десетки други ръководители на компании. 
Всички те ще бъдат следени отблизо от около 250 журналисти.
Срещата се провежда на 1560 метра надморска височина в градчето Давос, най-високо разположения европейски град. Населението му е малко над 11 000 души, а средната температура през януари е минус пет градуса, посочва Си Ен Ен.
Защо на такова отдалечено, студено място? От една страна е традицията, а от друга фактът, че е много по-лесно да се гарантира сигурността в един малък град сред планините, отколкото в конферентен център в голям град.
Само веднъж срещата се е състояла извън Давос. През 2002 г. - в Ню Йорк, като знак на солидарност след атентатите на 11 септември.
Давос е безопасен. Макар организаторите да не дават информация за мерките за сигурност, се очаква около 5000 войници, полицаи и охранители да пазят града.
Давос е зелен.

Равнищата на въглероден диоксид в града средно се понижават с до 30 % при провеждането на годишните срещи благодарение на контрола върху емисиите от автомобили и използването на електротранспорт.
Но ако не се събират  да карат ски, за какво е всичко това? Срещи, стотици срещи, с множество компании, страни и представители на медиите, което е една страхотна възможност за контакти и сделки. Целта на форума обаче не са големите съобщения за обществеността. Срещите са неофициални и стават при закрити врати. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SatoShoobia

    0 0 Отговор
    Download: Desenho / Dublado / 720P Oscar no oasis - Mas que calor GêneroAnimação / Aventura / Comédia Qualidade720p TV FormatoMP4 Download Torrent 22/01/2020 Oscar no oasis - Mas que calor (2011) !

    Watch online: Bakugan Battl Planet

    Streaming: torrent 2499666 RH Boku no Hero Academia S2 15 English Dubbed 1080p .

    Torents: The Little Lulu Show .
    Torents: 647 : L’épreuve de dГ©duction du fantГґme de l’hГґtel – 2eme partie .