13 Февруари, 2016 20:22 5 418 7

Вера Ахундова: Фирмите на Пеевски изтеглили от КТБ 113 млн. лева за 7-10 дни

  • ктб-
  • вера ахундова-
  • делян пеевски
Вера Ахундова: Фирмите на Пеевски изтеглили от КТБ 113 млн. лева за 7-10 дни - 1

Сдружение „Ние, гражданите“ има над 1000 члена и кореспондира с над 5000 души. В програмната декларация сме заявили целта си – да защитим големи обществени групи от хора при възникването на големи обществени проблеми, които не намират решение.

Това каза за предаването „Съботаж“ по БНР икономистът д-р Вера Ахундова. Юристът Даниел Божилов припомни, че групата е възникнала, за да могат вложителите в КТБ да защитят правата си, но много хора с други проблеми са започнали да търсят съдействие. Ахундова припомни:

Имало е неизвестни милионери, които ние осветихме със списъците, които извадихме преди няколко месеца на политически известните личности и свързаните с тях лица. Тази информация, която е използвана от базата данни на банката е абсолютно точна, защото показва техните суми към 31-ви май, буквално 20 дни преди да затворят банката и към 31-ви октомври, когато е направен балансът на банката. Нещата са наистина драстични. Те показват участието на политически лица, на лица от съдебната власт и на други обществени личности. Това, което е интересно е, че много малко висши кадри и магистрати са останали към 24.10, което означава, че в големите цифри, които са публикувани в последните списъци, липсват тези хора, те си изтеглили парите.

От сдружението са оповестили 19 сметки на 16 фирми, които се водят собственост на Ирена Кръстева, изтъкна Ахундова:

Към 31 май 2014 г. тези фирми са притежавали общо 87,5 млн. лв. Това е 20 дни преди затварянето на банката. На 20 юни те са притежавали по-малко от 800 000 лева. На практика, само една от фирмите е загубила 60 000 лева. Другите са останали такива, които са в рамките на минимално гарантираните. Общо 19 те фирми на тандема Пеевски – Кръстева, които са били в банката, са изтеглили за 1 седмица до 10 дни 113 млн. лв. от банката.

Второто, което ме порази и което наистина и е неприятна изненада, е доста доброто благосъстояние на хора, които са свързани с ръководители на изпълнителни агенции по евросредства. По тази линия съм посочила 3 или 4 имена, които са пряко свързани и по никакъв начин не биха обяснили, според мен, освен по наследства или не знам още какво, това благосъстояние семейно, посочи Вера Ахундова.

Тя отрече в банката да има „дупка“ от 4 млрд. лв.  Тези 4 милиарда са едни измислени счетоводни цифри, заяви тя и изтъкна, че в момента са обявени дела за около 3.6 млрд. лв. Дори една част от тези пари да съберат, веднага се събаря т. нар „експертиза“ на одитори, които според мен не трябва въобще да бъдат одитори, изтъкна Ахундова. Тя припомни, че обикновени служители в банката са били инкриминирани без присъда, а  също и, че обществото не е възприемало КТБ като пирамида, докато банката е работела:

Проблемът е, че се обръща всичко наопаки. Когато кажете „пирамида“ и повтаряте тази мантра.., когато чуете „пирамида“ вие изначало инкриминирате, правите виновни, не виновниците, а вложителите в тази банка.

Банката не е пирамида, защото винаги е имала печалба  по-висока от лихвените плащания. През банката е минавало финансирането на 10% от БВП на държавата, допълни тя и призова органите към  „абсолютно сериозна и задълбочена проверка“ и изтъкна, че обикновените фирми вложители са подложени на огромен натиск:

Ускориха всички процедури и изпълнителни дела. Наши фирми, на хора – наши членове, са масово в несъстоятелност. Хората по места не издържат. Това е голям психологически удар – да загубиш всичко, което притежава фирмата ти или семейството ти, и, второ, веднага да започне натиск от НАП и други места. Все едно целта е да те довършат, тъй като ние предварително бяхме обявени за далавераджии, мошеници и т.н.

КТБ, макар и опоскана, е все още доста богата, обобщи икономистът и допълни, че в момента от нея печели „юридическата мафия“, защото при обявяване на несъстоятелност или атакуване на цесия адвокатският хонорар е минимум 3% върху стойността:

Това означава че около 120 милиона от нашите пари отиват за едни формални хартийки, които буквално повтарят едно и също.

Божилов отрече тезата, че КТБ е била пирамида. При атаката срещу нея, банката е изплатила около 1 млрд. лв. за седмица, което е около 20% от активите ѝ, аргументира се той. За 2 години все още няма  одит на КТБ.

Има множество наложени глоби от Комисията за финансов надзор, на квесторите и синдиците, но те въпреки това не предприемат необходимите действия.

След одитния отчет за 2013 г. нямаме нито един официален документ. Всички документи, които бяха хвърлени в пространството, експертизите на трите фирми , становищата на синдици, квестори, Управителен съвет, нямат характер на официален документ. Те нямат стойност.

Или KPMG трябва да заверят отчета или синдиците да изберат друг одитор, обясни юристът. В някои от докладите дори изрично е посочено, че те могат да бъдат използвани само като частна информация.

Нямаме официални документи. На практика това, което сме изпратили на ЕК, са копия от документи, които са в документооборота на държавните органи.

В резултат от действията на организацията вече има осъдително решение на първа инстанция за БНБ от страна на вложител с гарантиран влог заради забавяне на изплащането на сумата му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    1 0 Отговор
    Ако всичко това, което казва е вярно, то тогава тази държава е за военен преврат.
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Отдавна трябваше да стане военния преврат,но тарикатите предвидливо унищожиха най напред армията и после икономиката.Според мене всички които са били на ръководни постове трябва да минат през съда и да ДОКАЗВАТ всеки лев или евро от къде е ,и как се е озовал у него.Като е започвал на ръководен пост какво е имал и сега с какво разполага.Много трудна работа,но не и невъзможна.
  • 3 гъгрица

    0 0 Отговор
    Очевидно и вчера е бил ден на ДС! Мадамата да каже къде са парите. Останалото е лъжа и измама. Ще видим дали Василев ще избяга в Аржентина или в Албания! Аз лично смятам, че ще го видим скоро у нас!
  • 4 мимикото

    0 0 Отговор
    всичко това е абсолютно вярно и всеки който може да чете и да разбира това което чете и има желание да научи нещо по въпроса може да се убеди сам без да слуша разни шмекери които им плащат за да заблуждават обществото.
  • 5 999

    0 2 Отговор
    И каква Тодор Живков бил престъпник, че то сега ми се струва сега като Светец.

    Коментиран от #6

  • 6 FR V

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "999":

    Закачи си го на портрет и му пали свещи!
    Нали сегашният елит в страната той го създаде.
    Повечето крупни бизнесмени и политици в страната са бивши партийни и комсомолски секретари или служители на ДС.
    Неслучайно са толкова нагли,и недодялани.Толкова може Московската школа.
  • 7 5kof

    2 0 Отговор
    На България е нужен човек като ген.Пиночет. За 5 години ще изчисти мършата и останалото здраво семе ще започне на чисто. Всичко друго са алабализми.