Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 06:16 1 044 0

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес на плюс

  • германия-
  • бизнес-
  • хотели-
  • ресторанти-
  • прираст-
  • обороти

Броят на заетите е продължил да расте

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес на плюс - 1
Снимка: БТА/ AP

През 2015 година потребителите са допринесли сериозно за високи обороти в заведенията за хранене и хотелите в Германия, което от доста години не се е случвало. Номиналните стойности на оборотите са с 4,2% по-високи от стойностите на предходната година, съобщиха от Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Това е било най-високият темп на годишен прираст от 1994 г. насам. Като се отчетат ценовите разлики (реално), този бранш е имал 1,7% по-висок оборот от предходната година – най-голямото увеличение от 2011 г. насам. Опасението за редуциране на работните места поради въвеждане на минимално заплащане от 8,50 евро на час не се е потвърдило.

Броят на заетите по-скоро е продължил да расте. Според службата във Висбаден той е нараснал с 1,7% . Браншовият съюз Dehoga обаче критикува въвеждането на минималното заплащане, което довело до по-високи разноски по издръжка на персонала, допълнителни бюрократични дейности и намаляване на приходите.

Също така трябвало нещо да се промени „при негъвкавия Закон за работното време и по-точно строгата горна граница от десет часа на ден“. Съюзът пледира за седмично максимално работно време. За тази година браншът очаква номинално увеличение на оборота между 2,0 до 2,5%. „В началото на годината настроението в бранша е преобладаващо добро, но не еуфорично, каза президентът на Dehoga Ернст Фишер.

Особено много браншът се е възползвал от хубавото време през летните месеци юни и юли. „Заведенията на открито бяха големият печеливш от горещите дни“, каза Фишер. Статистиката обхваща предприятия с минимум 150 000 евро годишен оборот. Изминалата година донесе на германския туризъм и рекорд с нощувките – шести пореден. Федералната статистическа служба е отчела 436,4 милиона нощувки на туристи от страната и чужбина, съобщиха още миналата седмица от службата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА