Last news in Fakti

21 Март, 2016 20:00 1 039 0

Среща на чуждестранния бизнес и Столична община

  • бизнес-
  • инвестиции-
  • германия-
  • фланция-
  • софия
Среща на чуждестранния бизнес и Столична община - 1

Инвестиции в инфраструктурата, продължаване на работата по всички важни проекти на столицата и осигуряването на по-чиста околна среда. Това бяха част от обсъжданите теми между столичният кмет Йорданка Фандъкова и над 80 представители на фирми членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) на проведена днес среща.

Благодарение на нивата на кредите рейтинг може „да ползваме по-добър финансов ресурс, с който да изпълняваме част от проектите. Политиката ни по отношение на дълга е много консервативна. Ние използваме заемни средства, но само и единствено за инвестиционни цели и от европейски институции”, каза столичният кмет пед представители на чуждите компании.

Ключовите приоритети за развитието на София са подобряване на инфраструктурата, продължаване на строежа на третия лъч на метрото, модернизирането на градския транспорт със закупуването на нови автобуси и трамваи, обновяване и възстановяване на парковете и зелените площи. Една от мерките за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на трафика  е въвеждането на интелигентна система за управление на трафика. До края на 2016 г. системата ще обхване общо 160 кръстовища. С нея се намалява с 1/3 времето за придвижване и с 25% вредните емисии във въздуха. През 2019 г. ще  бъдат въведени в експлоатация 12 км метро с 12 нови станции от третия лъч на метрото.

Сред приоритетите е и проект за електронна община. От миналата година на разположение на граждани и фирми са 50 електронни услуги. Ще се въведе единна система за регистрация за всички услуги на Столична община както и електронен портал за информация.

Кметът на София подчерта, че през следващите години предстои да започне изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF горивото от завода за отпадъци. „Проектът вече е готов. Залагаме максимална гаранция за екологията и с изпълнението му ще намалим два пъти нивата на вредни емисии, които в момента има от „ТЕЦ-София“. Очакваме да почнат процедури за избор на изпълнител и към края на годината“, уточни Фандъкова.

Пет са приоритетите, в които новосъздадената Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) ще оптимизира бизнес средата: информационни технологии, фармацевтична индустрия, развитие на градската среда, туризъм и „smart cities“.

Важно за развитието на София е изграждането на околовръстния път и оптимизацията на скоростните тангенти. Именно те дават възможност за развиване на нови зони за  инвестиции. СОАПИ ще координира обособяване на зони, които да станат по-атрактивни за инвеститори, като например промишлената зона „Божурище“, „Кремиковци“, „Илиянци“ и ареала около летището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА