30 Март, 2016 12:53 926 0

Нашите пристанища могат да са входяща точка за индонезийски продукти

  • пристанища-
  • могат-
  • входяща-
  • точка-
  • индонезийски-
  • продукти-
  • даниел митов

Това ще съкрати маршрута на транспортиране на индонезийските стоки до европейския пазар, заяви Митов

Нашите пристанища могат да са входяща точка за индонезийски продукти - 1

„България винаги е приемала Индонезия като приятелска страна и ние отчитаме нейната тежест в района и света като най-голяма по население държава в АСЕАН и в ислямския свят, водеща икономика в Югоизточна Азия, с функционираща демократична система“. Това бяха част от посланията, които външният министър Даниел Митов изрази по време на срещите си с президента на Индонезия Джоко Уидодо и с колегата си външен министър Рътно Марсуди.

Митов е на двудневно официално посещение в столицата Джакарта, което съвпада с отбелязването на 60 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Индонезия. Това е първото посещение на министър на външните работи на България в Индонезия след 1965 г. Предишното е на министър Иван Башев през 1965 г., а през 1994 г. на посещение у нас е индонезийският министър на външните работи Али Алатас.

По време на срещите с президента с Джоко Уидодо и с външния министър Рътно Марсуди бяха обсъдени двустранните отношение между България и Индонезия, сътрудничеството ЕС-Индонезия, както и миграцията в Европа и кризата в Близкия изток.

Даниел Митов и Джоко Уидодо се обединиха около идеята, че страните ни имат много добро сътрудничество, като акцентът бе поставен върху търговско-икономическите връзки. „Между България и Индонезия съществува неоползотворен потенциал в икономическата сфера. Страната ни би могла да привлече търговските потоци от Индонезия към пазара на ЕС“, заяви българският външен министър. По думите му българските пристанища могат да станат входяща точка за индонезийски продукти, което ще съкрати маршрута на транспортиране на индонезийските стоки до европейския пазар. Той сподели още, че пред двете държави има и перспективи за развитие на инвестиционното сътрудничество, основание за което дава провежданата от президента Уидодо политика с приоритет реализирането на конкретни проекти. „България предлага благоприятни условия за инвестиции – ниски данъци, квалифицирана работна ръка, ниски оперативни разходи, връзки с пазарите на Европа, Азия и Северна Африка, макроикономическа стабилност, специални преференции за изграждане на индустриални зони и технологични паркове", категоричен бе външният министър.

Даниел Митов приветства сътрудничеството между ЕС и Индонезия, в което България активно участва. Влязлото в сила на 1 май 2015 г. споразумение „Partnership and Cooperation Agreement EU-Indonesia” е първият договор от този тип между ЕС и страна от Азия, което е показателно за значението на нашите връзки. В рамките на срещата Митов връчи и официална покана на президента Уидодо от българския държавен глава Росен Плевнелиев да посети страната ни. 

По време на съвместна пресконференция Даниел Митов и Рътно Марсуди коментираха актуалната международна обстановка и предизвикателствата пред световната общност, както и икономическите, образователните и културните връзки между двете страни. „Солидарни сме с правителството и народа на Индонезия в борбата им срещу насилието и екстремизма. България ще развива сътрудничеството си с Индонезия в сферата на борбата с тероризма, организираната престъпност и други тежки престъпления", заяви българският първи дипломат по време на срещата си с външния министър Рътно Марсуди.

Двамата приветстваха създаването на група за приятелство между България и Индонезия в индонезийския парламент, като изтъкнаха, че това ще засили политическия диалог на най-високо равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА