Last news in Fakti

16 Юни, 2016 15:54 8 239 10

Стойнев: Отхвърлиха референдума, а ще плащаме 1,1 млрд лв.

  • аец белене-
  • стойнев-
  • делян добрев

Предупреждавахме ги, но не се вслушаха, заяви депутатът от БСП

Стойнев: Отхвърлиха референдума, а ще плащаме 1,1 млрд лв. - 1

„Решението на арбитражния съд за проекта „Белене“ е лоша новина, но очаквана. От дълго време от БСП предупреждавахме, че това ще се случи, но тогава управляващите не се вслушаха в нашето мнение”.

Това заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента. Според него сега трябва да се вземе разумно и национално отговорно решение и следващите дни БСП ще представи такова.

„Винаги сме били национално отговорни. Ще излезем с позиция какво трябва да се прави вече с оборудването”, каза още той. Стойнев припомни, че спирането на „Белене” е решение, взето от първото правителство на Борисов, което бе гласувано от управляващото мнозинство в парламента.

„Проведохме референдум и въпреки подменения въпрос, той беше успешен. За съжаление тогава управляващите не обърнаха внимание на искането на хората и сега НЕК ще трябва да заплати 1.1 млрд. лв”, подчерта народният представител.

Според него подобна сума е огромна и ако тези пари са били дадени за здравеопазване и образование, ефектът за хората сега би бил много по-голям.

"Решението на арбитражния съд за проекта „Белене“ е изцяло в наша полза". Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев във връзка с решението на арбитражния съд за проекта за АЕЦ „Белене“.

„Знаете, че искът беше за 1,2 млрд. евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи, ескалации т. н. Всъщност решението на съда е изцяло в посока това, което ние предлагаме още от 2012 г. в момента, в който изтече споразумението в Белене“, допълни Добрев.

По думите му в сумата от 550 млн. евро влизат единствено неплатените фактури, защото НЕК след 2010 г. не се е изплащала. „Това е нашето предложение още от март 2012 г. Така че спокойно можем да твърдим, че Арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна“, заяви Добрев.

Той обясни, че тъй като има само поръчано оборудване, на което са изтекли допълнителните споразумения, не се дължат никакви неустойки, пропуснати ползи или каквото и да било друго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ставри

    1 1 Отговор
    А сега след официалното решение на арбитража, българската прокуратурата спокойно може да се впусне в дебрите на гьолът Белене. Крайно време е всички шлемове, сърпове, чукове и други слуги на енергийната мафия да бъдат осветлени и привлечени под отговорност.

    Коментиран от #2

  • 2 dexter

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ставри":

    Забрави да споменеш за осветляването и на "stars & stripes" над Марици-те ...

    Коментиран от #8

  • 3 EMSKI

    0 1 Отговор
    Вие комунистите надробихте тая "попара",сега ние да духаме супата!!! Оприличавам ви на кърлеж,вече не се ли насмукахте на кръв....отидете си -не усещате ли нещо лошо за жалката ви партиика?
  • 4 Методий

    0 0 Отговор
    Няма ли поне един да може да чете и да пише правилно?!
    На колко са ни осъдили последно?
    Прочетох 4 различни числа вече: 550 мил, 600 мил, 1.1милиарда и 1.2 милиарда ... преди да тълкуваме, вземете изяснете КОЛКО ... щото КОЙ е ясно!
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор
    Всъщност сме "осъдени" да платим точно и само цената на поръчания продукт в размер на 1 МИЛИАРД И ДА СИ ГО ПОЛУЧИМ .Няма неустойки,няма "пропуснати ползи",въпреки искът на такива от страна на Русия.Ако го бяхме реализирали тоя проект,щеше да ни струва 15 ПЪТИ ПОВЕЧЕ,Т.Е. 15 милиарда,като токът който щеше да се произвежда със сигурност нямаше да има къде да продаваме,защото съседите ни си строят техни си мощности.Загадка обаче си остава обаче КАК СЛЕД КАТО БСП СА "ВИНАГИ НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНИ" МНОГО РЯДКО СА НА ВЛАСТ/ПРИ ТОВА ЗА МАЛКО/,КАТО ПРИ ТОВА И ЕЛЕКТОРАТЪТ ИМ СЕ ТОПИ КАТО АРКТИЧЕСКИ ЛЕД?!
  • 6 Монго

    0 0 Отговор
    Ееех, Саше, Сашеее...
  • 7 Габриел

    1 0 Отговор
    Хората, ви карат насила, да строите, само знаете да крадете, м*****а ви мръсна, й управляващи........
  • 8 Ушанко

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "dexter":

    Тока от Мариците, за които всички руски подлоги ревете е 3 пъти по-евтин от този на ВЕИ собственост на Лукойл Енерджи.
    Оня с коня ви каза как стоят нещата кратко и ясно.От цялата история оставаме 3милиарда назад заради братска Русия и един изкопан гьол в Белене.Това е.

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанко":

    Подозирам един и същ цвилещ трол, ако сте различни, още по зле. ВЕИ с фотоволтаничните инсталации са зелена енергия, тя е много по-скъпа. Знаеш ли колоко български политици, бизнесмени, приятели и рода са в "соларния" бизнек?
    дин от най-големите играчи на пазара на ВЕИ е компанията „Дисиб“, контролирана от приятелката на бившия

    "Tsvetelina-Borislavova
    Приятелката на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова, е сред най-големите играчи в бранша.
    премиер Бойко Борисов – Цветелина Бориславова. Съдружник в тази фирма с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът „Си Ес Ай Еф“, представляван от Цветелина Бориславова, показва Търговският регистър. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща инсталирана мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на изграждане. Приходите от продажби на компанията за миналата година са около 4,78 млн. лева. Простата сметка показва, че фирмата ще трябва да плаща близо 1 млн. лева от новия данк ВЕИ." За Цветето що не споменеш тролче ущаковско?
    Какво ми сравняваш зелената енергия с ВИЦ-овете? На Цветелинка сигурно ВЕИ-то е три пъти по-евтино от американския ток, така ли отворко? Поне, като се опитваш да манипулиращ, ми прави го, като за нас, средноинтелигентните хорица. Ама и затова се иска акъл, ама..., нямаш...

    Коментиран от #10

  • 10 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    До сега не разбра ли ,че у нас всички активи с малки изключения са в ръцете на бившата комунистическа номенклатура.
    Същото се отнася и за фотоволтаичните инсталации.
    Това са хора свързани с Москва.
    Твоето БСП и руски приятели какво ни предлагаха - Троен шлем.
    Проблема с Белене кой ни го натресе?!