20 Април, 2016 07:30 3 376 4

За Tesla 3 и „Костенурката“ на VW

  • tesla 3-
  • vw-
  • костенурка
За Tesla 3 и „Костенурката“ на VW - 1

За ентусиастите, записали Tesla 3 евентуално за след 2 години - с леко намигане:

Малцина се сещат сигурно за Kraft-durch-Freude-Wagen - или преведено на български "Автомобил Сила чрез радост". Това е проектът на националсоциалистите на Хитлер за достъпна за народа масова кола. Това написа в профила си във Фейсбук Лъчезар Богданов.

Иде реч, ако не сте се сетили, за "Фолксваген" в най-разпознаваемата му разновидност на "костенурка". Та, всичко започва със записването на трудещите се за нова кола. Лозунгът е "ако искаш нова кола, спестявай по 5 марки на седмица" ("Fünf Mark die Woche musst Du sparen - willst Du im eignen Wagen fahren!").

Около 330 000 мераклии се записват и започват да внасят седмичната си вноска. Нито един от тях не получава така добре изглеждащия в пропагандните филмови прегледи достъпен и народен автомобил.

Та така ..., обобщава Лъчезар Богданов.

Историческите данни на Факти.бг показват, че през 1938 г. „Обществото за създаване на германска народна кола“ и Германския трудов фронт ( DAF) открива нова фабрика край Брауншвайг. Плановете предвиждат там да се сглобява новата народна кола, позната като Volkswagen.

Плановете не спират до фабриката, скоро възниква и цяло селище за работниците на завода - Волфсбург.

Историческите данни показват, че от 330 000 включили се в програмата за спестяване около 60 000 успяват да съберат цялата сума до 1941 г. Тогава фабриката преминава на военно производство и нито един от тези 60 000 спестовници не успяват да получат бленуваната кола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 2 Отговор
    НЕ ПРОПУСНАХТЕ да нахрачите фюрера на рождения му ден.
  • 2 Тони

    0 0 Отговор
    Напълно обяснимо. Кой нормален ще произвежда автомобили за народа, когато целият свят воюва срещу него?
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Всъщност идеята е била много добра и ако не е започнала войната, или пък не е "зациклила" и станала трудна за германците хората са щели да си получат колите. Просто тогава приоритетите са се променили, но Хитлер е държал на немския народ и със сигурност тези които са дали пари са щели да получат това за което плащат.
  • 4 Димитров

    1 0 Отговор
    Нека не забравяме, че именно костенурката е една от най-продаваните автомобили в света ( в топ 5 ) със своите 23,5 милиона екземпляра. Германците да му мислят!