Last news in Fakti

15 Май, 2016 10:04 2 827 0

Bank of England: Брекзитът не е панацея, идва рецесия

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Излизането от Европейския съюз може да доведе до последици за всички британци, предупреди в профила си в Туитър премиерът Дейвид Камерън

Седмици преди насрочения за 23 юни референдум за бъдещето на Великобритания Bank of England излезе с най-строго предупреждение за последиците от гласуването.

Банката ревизира своята прогноза за ръста на икономиката до 0,2%

от предишни 2%. Това отразява опасенията на потребителите и инвеститорите, породени от Брекзита.

Ако все пак се стигне до излизане от ЕС, ефектът за икономиката може да се окаже много по-сериозен.

Забавяне на ръста и увеличаване на инфлацията – това е оценката на Комитета за парична политика на Bank of England. Тази преценка не е основана на фантазии, а на строг анализ и внимателно обмисляне. Сценариите са различни и те включват дори рецесия. Това заяви гуверньорът на Bank of England Марк Карни.

От ноември британският фунт е загубил 9% от стойността. Според централната банка, рисковете, свързани с референдума, са допринесли за обезценката на валутата в немалка степен. Националният институт за икономически и социални изследвания отбеляза, че при излизане на Великобритания от ЕС британската лира ще изгуби до 20% от своята стойност.

Марк Карни отбеляза, че тревогата от неопределеното бъдеще принуждава

британските потребители да отлагат покупки, а инвеститорите – своите инвестиции.

Това намалява разкриването на нови работни места и увеличава безработицата.

Излизането от Европейския съюз може да доведе до последици за всички британци, предупреди в профила си в Туитър премиерът Дейвид Камерън. По този начин той използва аргументите на Марк Карни и на Bank of England, за да агитира своите сънародници да останат в Съюза.

Междувременно стана известно, че централната банка на Англия запазва без промяна основната лихва на рекордно дъно от 0,5%. За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5% на заседанието на 5-и март 2009 година.

Без промяна остава и границата на „замразената програма” за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда. За последно таванът и беше намален с 50 млрд. паунда през юли 2012 година.

Най-големите рискове пред икономиката на Великобритания

са свързани именно с предстоящия на 23-ти юни референдум.

 Брекзитът може да удари акциите, цените на жилищата и да доведе до повишение на цената на кредитите. В същото време, несигурността относно евентуалното излизане на страната от ЕС вече вреди на британските инвестиции и на разкриването на работни места на Острова, отбеляза президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Ако обаче британците гласуват за оставане в ЕС, това ще доведе до отскок на икономическия растеж през втората половина на 2016 г. Но при Брекзит МВФ вижда опасност за навлизане на Великобритания в самогенериращ се цикъл на по-слаб икономически растеж.

 Внезапно спиране на инвестициите в ключови сектори на икономиката, като пазарът на недвижими имоти и финансовите пазари, могат да изострят допълнително проблема с и без това рекордния дефицит по текущата сметка, тревожи се Кристин Лагард. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА