Last news in Fakti

17 Юни, 2016 10:36 2 295 2

Банкя ще създаде нова балнеоложка зона

  • банкя-
  • балнеоложка зона
Банкя ще създаде нова балнеоложка зона - 1

На състоялата се в град Банкя Балканска кръгла маса, посветена на иновациите в спа и уелнес индустрията, кметът на града Рангел Марков обяви намерението на Столична община и район „Банкя“ да насочат усилията си към създаването на нова балнеоложка зона на курорта в полите на Люлин планина.

Съществуват обективни предпоставки за това пред Банкя да се открият нови хоризонти. Общата територия на тази зона е 350 дка и след нейното урегулиране ще бъде създадена възможност за привличане на инвестиции, свързани с водолечение, тъй като се предвижда създаването на две връзки със съществуващите каптажи с минерална вода. Налице е необходимият воден ресурс, тъй като общият дебит на минералните водоизточници е 25 л/сек. В момента от тях за балнеолечение и за бутилиране на минерална вода „Банкя“ се използват 7,5 л/сек. Остават свободни 17,5 л/сек, които могат да се използват в бъдещата балнеоложка зона. Зоната е едновременно близо до „Пътеката на здравето“ и най-богата на билки Люлин планина, а така също и до обновения център на града, където със създаването на новата Пешеходна зона, възможностите за  приятно прекарване на свободното време са чувствително нараснали.

Балнеоложката зона е разположена в периметъра на проявление на т. нар. Роза на ветровете, където въздухът периодично се обновява от слизащите от Люлин планина въздушни маси, богати на отрицателни йони и озонирани много над нормално съдържимото. Фитонцидите, отделяни от боровите гори, и ароматичните вещества от билките на планината ще превърнат въздуха на това място в мечта на урбанизираните хора отблизо и далеч.

Така, съчетавайки балнеология с климатолечение, Банкя, заемала по-скромно място в годините на прехода като курорт, може да се превърне във водеща балнеоложка и климатична дестинация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Къщата на Б.Б. влиза ли в тази зона, и по-специално в отдел психодиспансер?
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    Я Някой да се качи някъде нависоко и като не вали или духа силен вятър т с в 80-90% от времето да погледне смога над Банкя
    а пък за пътеката на здравето и ремонта в центъра хич не му трябва да ги посещава