Last news in Fakti

17 Юни, 2016 14:50 1 722 7

Плевнелиев: Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото

  • росен плевнелиев-
  • стратегическа задача-
  • въвеждането-
  • еврото

Елица Николова встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ от квотата на държавния глава

Плевнелиев: Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото - 1
Снимка: Президентство

Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото. Постигането ѝ изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар. Това каза президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония по встъпване в длъжност на Елица Николова като член на Управителния съвет на БНБ.

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 12, ал. 3 от Закона за Българската народна банка, държавният глава назначи Елица Николова за член на Управителния съвет на Българската народна банка.

„Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната“, каза още президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че на фона на рекордния брой кризи по света, България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която е консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ.

„БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост, институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати“, посочи в словото си държавният глава. Той отбеляза, че днес БНБ е изправена пред сериозни и отговорни задачи - да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес тестовете на българските банки, както и да бъде изпълнен приетият от УС на Централната банка План за реформиране и развитие на банковия надзор.

Плевнелиев заяви, че през миналата година се наблюдават положителни тенденции в банковата система на страната. „Тя е стабилна, отчита растеж на балансовите активи и на депозитите, както и подобрение на ликвидността и капиталовата позиция“, каза Росен Плевнелиев.

При встъпването си в длъжност Елица Николова се закле в името на Република България да спазва законите на страната, да съдейства за осъществяване на поверените на Българската народна банка функции и да пази служебната, банковата, търговската или друга правно защитена тайна, включително и след прекратяване на правомощията й.

В изказването си на церемонията Елица Николова благодари за оказаното й доверие да бъде член на Управителния съвет на БНБ от квотата на държавния глава и изрази решимостта си да работи в интерес на обществото, за постигане на икономическа стабилност и ефективност на финансовия сектор.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    2 2 Отговор
    Кеф, хляба от един лев ще стане едно евро, но заплатата от 1000 лв. няма да е 1000евро. Така поне беше в Германия резултата марка -евро. Да ви е честито!
  • 2 извънземното

    1 1 Отговор
    Банковата система е суперстабилна, само едни 10 милиарда изчезнаха и още толкова взеха в дългове, но пък сме стабилни, като СССР.
  • 3 гост

    3 2 Отговор
    Няма по -големи национални предатели от ГЕРБ
    само Ханс Зайдел им е в главата
  • 4 Змей Горянин

    1 2 Отговор
    Няма кой да го прибере този човек, наречен президент, в лудницата?! Изцепка след след изцепка, гаф след гаф, глупост след глупост!
  • 5 Змей Горянин

    1 2 Отговор
    Забравих една препоръка към г-н Плевнелиев.
    Гусин президент, имате остра нужда от нов човек, който да ви пише на листче речите.
    Цитат: "Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната“, каза още президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че на фона на рекордния брой кризи по света, България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която е консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ." Някой разбра ли за какво говори този човек?! На това му се вика висша форма на популизъм и празнодумство!
  • 6 666

    1 1 Отговор
    Стабилна финансова система = Човека взе парите, каза: "Чакай малко."
    Какво отношение има НАТО към икономическото положение на България?
    Балансирана политика нъцки. Айде да не припомняме всички изказвания на Чехълчо точно в края на мандата му.
    Швейцария отказа влизане в ЕС, Англия си стяга багажа да излиза, след нея още няколко държави се точат. Ние отново ли ще се врем между шамарите? Да не стане като оно време да изчезнат спестяванията на хората? Всъщност както е модерно да се казва "да се обезценят".
  • 7 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    колкото по-скоро се въведе еврото толкова по-скоро ще паднат лихвите по кредитите .