Last news in Fakti

13 Юли, 2016 15:25 2 361 1

Иван Гешев оглави спецпрокуратурата

  • иван гешев-
  • оглави-
  • спецпрокуратурата

Гешев, който през последната година и повече се занимава само с делото КТБ, обяви, че ще продължи да работи по него

Иван Гешев оглави спецпрокуратурата - 1

Иван Гешев е новият шеф на специализираната прокуратура. Той беше избран с 9 гласа "за" от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като против гласува само Елка Атанасова, съобщи „Правен свят“.

Гешев, който през последната година и повече се занимава само с делото КТБ, обяви, че ще продължи да работи по него и като началник на спецпрокуратурата. Освен това се самоопредели като способен да се справи с проблемите там и лошия микроклимат, защото е външен човек.

Гешев беше единствен кандидат за поста, след като другият, подал документи – Андрей Андреев, се отказа от надпреварата по "лични причини".

Малко над 40 минути бяха достатъчни на прокурорската колегия, за да изслуша Гешев и да го избере за началническия пост. За него кадровиците направиха два коментара. Михаил Кожарев използва следните изрази - "излъчва професионална сила и увереност", "видимо има възможност да разреши проблемите, възникнали в тази прокуратура". А Румен Боев, който преди време е участвал в изготвянето на атестацията на прокурора, заяви, че "се касае за много сериозно подготвен прокурор с много големи организационни възможности", "сериозно мотивиран човек да спазва стриктно точно и ясно закона", "спокоен, уверен човек, точно такъв е необходим на тази прокуратура".  

При представянето си Иван Гешев отдаде голямо значение на влошения микроклимат в спецпрокуратурата по време на предишното ѝ ръководство. От думите му, а и от въпросите към него, излязоха наяве някои много тежки проблеми в тази прокуратура. Сред тях са над 40% върнати дела за отстраняване на процесуални нарушения от съда, 50% неуважени протести по мерки за неотклонение, четворно увеличение на броя на оправдателните присъди.

Ясен Тодоров попита Гешев дали ще се впише в колектива на спецпрокуратурата и на какво според него се дължат тези лоши показатели в работата ѝ. "Аз съм отскоро там, но това е предимство. Не съм емоционално натоварен с проблемите. А що се отнася до негативните резултати, мисля, че основната причина е лошият микроклимат. Той намалява мотивацията на този колектив за работа и по вина на ръководството и сочи за стил и методи на управление, които не са добри", отговори Гешев.

Той заяви, че като шеф на спецпрокуратурата ще продължи да наблюдава досъдебни производства и ще работи с натовареност от поне 50%. Гешев настоя на тезата си, че тази структура на обвинението не е достатъчно натоварена и след като Магдалена Лазарова заяви, че не може да се съгласи с тази констатация, тъй като там делата са сложни и с много обвиняеми.

"Статистиката е особено животно. Всеки може да види в нея каквото иска. Колективът на специализираната прокуратура сигурно не се чувства добре като слуша това, но истината е някъде по средата. Дела с много обвиняеми и голяма сложност има и другаде – и в СГП, и в Софийската окръжна прокуратура. На това не трябва да му се придава огромна тежест и не оправдава, че резултатите в специализираната прокуратура са доста по-лоши от другаде", заяви Гешев. Но пък после каза, че наблюдава едно дело, което с радост би сменил с целия доклад на двама-трима свои колеги в стопанския отдел на СГП.

Серия от въпроси към него, поставени от Елка Атанасова, доведе до рядкото явление в прокурорската колегия – прехвърчане на искри между членовете ѝ. Тя започна с питането дали наистина Гешев е на мнение, че лошият микроклимат толкова пряко влияе на качеството на работата и сама определи въпроса си като риторичен. Попита го и кой според него трябва да проведе предлаганото от него обучение на прокурорите за работа по престъпленията свързани с тероризма. Атанасова постави и въпрос за това какъв ще е този вътрешен акт, който Гешев заявява в концепцията си, че ще издаде, за да създаде организация за недопускане на съществени процесуални нарушения, водещи до връщане на делата.

Тук се намеси главният прокурор Сотир Цацаров, който ръководи заседанието, и попита Атанасова дали Гешев трябва да отговори на риторичния ѝ въпрос и я помоли да повтори питанията си. "Колегата Гешев видимо изглежда с добра памет", заяви тя. И в отговор на репликата на Цацаров, че го прави с цел заседанието да протича нормално, каза: "То протича нормално, особено ако не модерирате въпросите ми и не правите коментар".

Оказа се, че прокурор Гешев горе-долу е запомнил въпросите на Елка Атанасова и не се наложи тя да ги повтаря. "Работил съм в колектив с такъв нарушен микроклимат и знам какво въздействие оказва", заяви той. После посочи, че масово обученията на спецпрокурорите са чисто теоретични или "свещателни", както ги определи той. А за тези за тероризма заяви, че може да се правят от Националния институт на правосъдието и от хора "с богат опит от българските служби от едно минало време".

Гешев не можа да каже какъв ще е този вътрешен акт, с който ще се справи с връщането на делата. 

Пред прокурорската колегия той обеща повече откритост и прозрачност в работата на спецпрокуратурата и по-качествена работа, която тя дължи на обществото. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този

    0 0 Отговор
    защо гледа така умно ?