14 Юли, 2016 14:33 1 935 0

Индонезия се интересува от създаване на малки и средни фирми в България

  • българия-
  • индонезия-
  • бизнес
Индонезия се интересува от създаване на малки и средни фирми в България - 1

Индонезия се интересува от създаването на малки и средни фирми в България. Това стана ясно по време на срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с ръководителя на парламентарната делегация на югоизточната страна Мухамад Хисджам, която е на посещение у нас. Бизнесът от Индонезия гледа на България като мост към страните от региона и към Европейския съюз. Затова може да се създадат фирми за търговия и производство, посочи Хисджам.

Индонезия се интересува от създаване на малки и средни фирми в България

Възможностите за развитие на икономическите отношения между България и Индонезия са с огромен потенциал, каза от своя страна Мариета Захариева. По-специално те могат да се задълбочат в търговията, инвестициите и туризма. България има много стратегическо местоположение на Балканите и в Югоизточна Европа, като допълним и членството в Европейския съюз. Двете международни пристанища във Варна и Бургас могат да бъдат база за продуктите на Индонезия към пазарите в региона и към другите европейски пазари, заяви Захариева.

Според търговските статистики между страните, мебелите са главният продукт на внос от Индонезия в България. Те са в топ 10 на експортните стоки от Индонезия към нашата страна. Отделно се внася палмово масло, какао, кафе и др. стоки. От страна на българския бизнес има интерес за инвестиции и търговия с Индонезия. Те са в различни сектори – български компании произвеждат торове (на о-в Калимантан), мляко (в Централна Ява), търговия, бизнес консултации и хотелиерство (на о-в Бали). България може да предложи за износ строителни материали, текстил, храни, промишлени стоки, козметични продукти и по-специално от розово масло, лавандула и др. продукти, подчерта Захариева. Тя наблегна на българското кисело мляко, което става все по-популярно в Азия.

Индонезия се интересува от създаване на малки и средни фирми в България

През 2015 г. двустранната търговия между България и Индонезия възлиза на 101.4 млн. щ.д., което е увеличение от 24.2 % спрямо предходната 2014 г. Износът на България за този период е на стойност 61 млн. щ.д. (увеличение от 62.5 %), а вносът от Индонезия – 40.4 млн. щ.д. (спад от 8.4 %).

За 2015 г. основните стоки в българския износ:

• пшеница (26.47 млн. щ.д.);

• семена от анасон, копър, кориандьр, кимион, ким (6.9 млн. щ.д.);

• сурови или необработени тютюни (4.6 млн. щ.д.);

• интегрални схеми и електронни микрокомплекти (3.6 млн. щ.д.);

• препарати, използвани за храна на животни (3 млн. щ.д.);

• медицински, хирургически, зъболекарски или ветеринарни инструменти и апарати (2.9 млн. щ.д.);

• крафтхартии и крафткартони (2.7 млн. щ.д.);

• ламарини, листове и ленти от мед (1.7 млн. щ.д.) и др.

Основни стоки във вноса от Индонезия за същия период са:

• палмово масло (7.8 мнл. щ.д.);

• кафе (7.1 млн. щ.д.);

• смоли в първични форми (3.8 млн. щ.д.);

• аминосъединения (2.3 млн. щ.д.);

• синтетични прежди (1.7 млн. щ.д.) и др.

Възможности за разширяване на българския износ за индонезийския пазар имат следните продукти с висок експортен потенциал: пшеница, кориандър, вино, закваски за млечни изделия и български млечни продукти, етерични масла, зърнени храни, месо, семена, тютюн, пчелен мед, минерална вода, торове, фармацевтични продукти, строителни материали, електрическо и електронно оборудване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА