Last news in Fakti

14 Юли, 2016 17:04 11 793 29

Отлив на български туристи заради показните проверки

  • отлив-
  • български туристи-
  • показните проверки

Това заяви днес на редовното годишно отчетно общо събрание на Съюза на собствениците председателят му Елена Иванова

Съюзът на собствениците - Слънчев бряг одобрява масираните проверки, които в момента се правят на територията на комплекса от МВР, органите на министерството на финансите и другите институции, но счита, че те не трябва да бъдат демонстративни и показни за гостите на комплекса. Ние не се противопоставяме на проверките като такива, дори считаме, че са малко позакъснели, но начинът , по който се извършват следва да бъде по-дискретен и прецизиран. Това заяви днес на редовното годишно отчетно общо събрание на Съюза на собствениците председателят му Елена Иванова.

Демонстративността и афиширането на проверките в разгара на летния сезон е лоша услуга за туристическия бизнес, защото създава предпоставки за отлив на туристи - особено на българските и това, за съжаление, вече е факт. И нещо много важно-нека обхватът на тези проверки да бъде целия комплекс, източната и западната му части, всички търговски дружества, опериращи на територията на комплекса, защото в момента остава усещането, че се проверяват основно хотелите и хотелските комплекси в източната част, които и до сега са обект на непрекъснати посещения от всички институции. Трябва отговорно да заявим обаче, че не те са източника на средства от сивата икономика, проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече са наясно къде точно е той, каза Иванова. Тя информира, че декларация относно проблема ще бъде изпратена до министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на МВР Румяна Бъчварова. В декларацията се посочва, че проверки трябва да има, но те да не се превръщат в своебразно представление за туристите, проверките да се извършват дискретно, без излишна показност и демонстративност. 

Иванова каза, че заедно с декларацията ще бъде изпратено писмо до трите министерства за спешна среща с техни представители за разрешаване на проблемите в курорта.

На събранието днес бе взето решение за промяна на наименованието на сдружението - от „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” на Български Черноморски туристически съюз. Целта е да се разшири обхватът му и да обедини Северното и Южното Черноморие, както и да привлече нови членове, собственици на обекти, в които се осъществява туристическа дейност. Амбицията е да станем едно ново сдружение от най-южната до най-северната точка на Черноморието, заяви Иванова.

Като браншово сдружение, обединяващо почти целия туристически бизнес на територията на курорта, нееднократно през годините назад сме алармирали институциите за редица нарушения и сме предлагали конкретни мнения и становища как те да бъдат отстранени. Не можем да не отбележим, че държавата реагира доста бавно на тези сигнали, в резултат на което тук се натрупват негативи, които вече дават и своето недобро отражение на развитието на отрасъла, каза Елена Иванова.

На срещата хотелиерите отново изтъкнаха основните проблеми в туризма – липсата на инфраструктурни проекти, липсата на четирилентов път от Бургас до курорта „Слънчев бряг”, липсата на квалифицирани кадри, недостиг и неефективна реклама на туристическия продукт. Съюзът на собствениците работи по въпроса студентите по туризъм от Македония, Украйна, Беларус и Молдова да бъдат изпращани на стаж у нас през сезона. Ако проблемът с кадрите не бъде решен незабавно, рискуваме да затворим хотелите следващото лято, защото няма кой да обслужва гостите ни, заяви Иванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветко

    3 0 Отговор
    чудесно се правят повсемести проверки - но очевадно се пропускат хотелите на такива като Ветко Арабаджиев и сие !
    Защо ?
    това адски дразни хората с малък и среден бизнес, които ги правят диви и щастливи от всякакви проверки и за ветко проверки НЯМА !
    защо ?

    Коментиран от #6

  • 2 пише

    3 0 Отговор
    Да, да ако може проверките да са с писмено месечно предизвестие в което да е описано ТОЧНО, какво ще се проверява и да нямат право да проверяват друго извън тези описания!
  • 3 Иван

    5 0 Отговор
    Така е с кадрите, защото се търсят роби за работа по 15 часа на ден по 7 дена в седмицата за по 500 - 600 лева месечна заплата, като освен това им се налагат разни глоби .Не вярвам, че за при такива "прекрасни" условия, да дойдат от други държави хора за такава работа.
  • 4 травълър

    5 1 Отговор
    Хахах по голям "смях" не бях чел. Проверките били виновни за отлива на български туристи !?!? Кои туристи ве ония с бронираните жилетки, черните лимузини и пищовчета на кръста ли !? Да тия "БГ туристи" определено точно сега избягват много да ходят там. Иначе нормалните български туристи точно вие хотилиерите в комбина с всякакви търгаши отдаван ги изгонихте от нашето море и сега правят задръствания на границата с Гърция.
    Полицията и проверките им били виновни - смях !

    Единственото за което ме е яд е че тези проверки са породени от показност, а не защото така тряба и така е правилно, но към момента и това върши работа.... е я го колко оборот отчетоха данъчните, толкова не са виждали и за 10 г.
  • 5 гост

    5 1 Отговор
    Дават малко пари, укриват обороти, цакат клиентите и предоставят лоша услуга - та какво казват?
    В Гърция е точно обратното на същата цена, защо да се ходи на нашето черноморие, мръсно е, мирише на фекалии по плажовете от отпадните води на хотелите, които се вливат директно в морето. Отидете в Гърция, там всяко хотелче е с септична яма, а у нас нито едно хотелче няма такава. Построени хотели един до друг и пред друг, разбито и разкъртено, една нова машина не съм видял, а в друга статия всевишните политици се хвалят, че са похарчени 350млн.лв за нашето море. Сигурно за хотели, яхти, бентлита и наркотици, друго не се вижда.
    Отлива ще продължава, цените високи, качеството ниско, семеен туризъм почти няма къде да се прави. Да са им празни хотелите.
  • 6 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ветко":

    Малкият и среден бизнес от Боце Първи насам,дълбаят дъното на икономиката ! А защо не проверяват определени обекти е повече от ясно...
    Досега за комунисти не съм гласувал,но съм на път да го сторя !

    Коментиран от #12

  • 7 Carfen

    3 1 Отговор
    "Преуспелите" бизнес-хотелиерчета много са го закършили. Персонала излиза почти колкото издръжката на една от колите, а всякакви инспектори им правят проверки и то видно. В белия свят данъчните се преструват на туристи, аниматори, или изкуствено растение от фоайето, за да не се излагат пред чужденците, а у нас? Резил! То едно обслужване, то едни цени, то една красота от хотели по крайбрежието ни...младите англичани знаят къде да си изкарат почивката, а тъпите ни сънародници ходели в Гърция, Турция и не знам си къде! Будали!!!

    Един приятел сподели, че търговската улица на Слънчев бряг му приличало на Илиянци от преди 15 години, и как още не са се сетили да пуснат един трамвай, та съвсем да заприлича на София :)
  • 8 1234

    3 1 Отговор
    Не искам да изглежда като злорадстване ,но когато на едно място заплащането не е на необходимото ниво просто никой не отива да работи там.Имам познат който ходи няколко години по черноморието и се отказа,защото ,първо няма къде да се храни понеже нямали право да излизат от комплекса ,а там магазин няма,отнасят се към работниците си като към роби,и изобщо отношението към работниците е като че си отишъл там да работиш без почивка.Ако си мислите,че тия студенти ще ви работят за красивите ви очи и няма да им плащате целите заплати ,а ще ги третирате като стажанти....на следващата година и те няма да дойдат.Когато си правихте хотелите си мислехте,че само ще печелите,но забравихте,че ще трябва и да плащате на работниците си.Пък и има една българска поговорка,,всичкото в живота не е печалба",а труда навсякъде се заплаща.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Да и това се получава, понеже парите са им крадени и те и представа си нямат от хотелиерски бизнес. В чужбина не може да си позволят лошо реноме понеже ако някой клиент разбере, че плащат малко или не плащат на персонала, той няма да стъпи повече в хотела. Думата морал е чужда за нашите новобогаташи и бентлито е по-важно от заплатата или отношението към персонала. След това се слагат някакви хора за управители, ама те не знаят какво значи това, не са ходили на обучение и злорадстват над колегите, а това е просто различна позиция.
    Няма опит, няма заплащане, няма отношение, не знам защо се лъжат хората, вероятно от немотия. У нас може да не се плащат заплати или да не се увеличават въпреки солидните печалби, важното е да има за шефа, а не бизнеса да върви. Всеки който е инвестирал в бизнеса си и уважава труда, той реинвестира печалбата докато потръгне на всички нива и докато заработи добре, чак тогава се мисли за личната печалба.
  • 10 Марио Ангелов

    2 1 Отговор
    Слънчев бряг е една кочина ,става само за малки джонки!
  • 11 kireto

    2 2 Отговор
    ех господа бьлгари живеиа в испаниа от 18 години елате при нас на по4ивка на 60 километра сам от един прекрасен туристи4ески град всяка сьбота или неделя сам там с пьрво с моита кола второ с 4адьра които купих от китаискиа за 8 евро трето с бирата която купих от супера барабар с леда и мезето и трето наи важното когато паркирам на паркинга които е на една плунка от плажа не ме 4акат мутри да ми вземат 5евро на 4ас за платен паркинг заштото нема такива а пак на плажа сьшто не те 4акат мутри за 4адьр и тем подобни мутренски работи просто си живеем живота нормален обикновен и без притеснениа аз циганина и стотици хилади бьлгари които се евакуирахме от нашата родина
  • 12 Бургас / България

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Мани другото ами аз направо ги мразя и ненавиждам! Съсела ми е толкова АНТИ, че няма накъде. И после като се огледам - Царя се 0..а, Тиквата направо пресоли манджата и пак оставаме на някой дето да се надигне с нещо ново ама КОЙ?! И кво пак ли ще гласуваме за позабравеното зло?!... Май и аз клоня към шуробаджанашкия комунистически антибългарски модел, дето ВИНАГИ е ръка за ръка с ДПС... Просто Тиквата вече може и да ни вкара във война с тоя неговия клоун Чехльо - ей, така за изпроводяк, педи да си замине от Президентството и да каже нещо "умно" дето после всяко едно правителство ще се чуди как да го оправя...
  • 13 Запознат

    0 2 Отговор
    Кире-е-е-е и вИспания си оставаш Бай Ганьо - носиш си на плажа бираи мезе от магазина и чадъри - само и само да спестиш 5-10 евро!!
  • 14 иии

    2 0 Отговор
    О ДА ,ВИ НЯМАТЕ НИЩО ПРОТИВ ПРОВЕРКИ И МИСЛИТЕ ЧЕ ЗАРАДИ ТОВА ИМА ОТЛИВ , БРЕЙ ЧЕ СТРАХ ЧЕ НАКЛАХ В ГАЩИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ПРОВЕРКИ...САМО ИДИОТИ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ НА ТОВА РАЗСЪЖДЕНИЕ---
  • 15 луд

    1 0 Отговор
    НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на разпродаденото държавно.И туристи български ще има и пари за пенсии.
  • 16 Mercedes-Benz

    4 0 Отговор
    Че то има ли още будали дето да ходят на мутроморието??? Дънеща мазна чалга, сергии като на битака с всякакви боклуци, пияни и дрогирани бозави западни боклуци се търкалят по улиците, цени като за френската ривиера, анаболни батки те гледат на кръв щом стъпиш на плажа. Да не говорим, че докато стигнеш до морето караш на тръни и очите на шест, щото си като на Гран При на магистралата, всички искат да са първи на Слънчака та да "са снимат на какаЛО биийч". Абе...
  • 17 следващото лято

    4 0 Отговор
    И аз се чудя, кой разумен ще се бутне в плесенясали стаички с гнили легла, ръждива баня, миризливи килими и храна с изтичащ срок на годност да си прави почивката? Особено щом татуирани батки с кървясал поглед му вкарват родово проклятие в момента в който влезеш в заведението ИМ, а може и да си отнесеш боя, брадвата или куршума... Искам да разкажа и да покажа що за басейни имате по хотелите - ВОДОРАСЛИ в басейна!!! Хич не ви искам Ол инклузив-а с най-евтините алкохоли, които може да купите от гаражите на цар Киро! Не искам и да бъда прегазен в комплекса от някой дрогиран тийнейджър, дето е взел колата на тате, за да си покаже нивото на хормонално въздействие! Не искам и да бъда бит от охраната на заведение, защото говоря на български и следователно съм "някакъв мизерник" и ако искам "да ходя да се оплаквам на арменския поп" (7 дела от миналата година вече спечелих и си избих парите от почивката 5 пъти- тая година съм дошъл, за да правя пари от загубеняци!) Съветвам всички - НИКОГА САМИ, ЕДИНИЯ ВИНАГИ ГОТОВ ДА ВКЛЮЧИ КАМЕРА НА ТЕЛЕФОН! В БГ САМО ПУБЛИКУВАНЕТО В МЕДИЯ ВИ СПАСЯВА! ПОЛЗВАЙТЕ НОВА ТВ И БНТ, освен останалите популярни сайтове за видеосподеляне! Ако имате познания по химия - направете тестове в басейните на хотелите!!! Повечето са отворени за ползване от лица, които не са гости на хотела, чрез заплащане (5-10лв.) и публикувайте нарушенията, делото може да е година, но накрая ще си вземете добри пари!!! Мачкайте мутро-мафиотите с баджанашки хотели! Никога не ходете със семейството си на почивка в БГ!!!
    Предупредени сте!!!
  • 18 гост

    2 0 Отговор
    Още тая година ги затваряйте, не да чакате следващата. Почивката е нещо абсолютно различно от това което се предлага на СБ, ако си мислите че ще отида с две деца в този бардак на "почивка" много се лъжете !
    Не разбирам , кой ще отиде да си къса нервите 7-10 дена на подобно място , по-добре и по-спокойно да си ходя на работа.
  • 19 Име на гост

    1 0 Отговор
    Отлива на българските туристи няма нищо общо с показните проверки! Всички мнения на хората писали в тази тема го доказват. Нормалните хора отдавна избират за почивка други дестинации. Под думата почивка те разбират точно това. За съжаление от година на година това на нашето черноморие е вече невъзможно. Вина имат всички по веригата. От правителството и хотело-мутро-съдаржателите, та до последната баба дето се прави на утрепана лисица и те настанява в мухъла без да имаш право на глас. Ол инклузива ни е ясен от поне 20 години. Всичко дето не става за ядене се осолява и парфюмира добре и после, ми чревно разстройство. После отработеният от теб продукт, весело изтича в големият кафяв аналгин за да се развият и ширихия коли та ефекта да е пълен. И не на последно място е наглото държане на всички по тази верига. Едните с налични поне 50% от хотелите лъжат от трибуната, колко е хубаво и спокойно. Как ще върнат добрият Български турист с конкрунтни цени и топ обслужване. Другите ни мразят още от едно време, но не е ясно защо. Школовката Балкантурист си казва своето. Високомерно поведение, нагло държане, псувни и дране на живо. Анаболени презобили батки те гледат на скандал и се чудят как да те набият без причина. Тук не се спира там е само за ВИП нашмърканяци. Около теб всичко е битак, чалга и социално слаби бозави темерути пияни на мотика. Еми неУважаеми хорица чиито девиз е "ден година храни", няма да идваме при вас!!! Нека ви храни мършата на европа. Те и те са едни плащачи.......ма нали не са претенциозни като нас. На море сме отишли, та и да си починем ще искаме. Я марш от тук!
  • 20 Супра

    0 0 Отговор
    Кофти е, лошо е за приходите, досадно е, НО е време да се научат да отчитат реални обороти и да помагат на държавата, както тя помогна на много от големите собственици с червените куфарчета преди четвърт век.
  • 21 Хургада

    1 0 Отговор
    Ще затворите, ама не щото няма кой да обслужва гостите, а щото всякакви новобогаташи, бивши шофьорчета и сервитьорчета в УБО и службите искат да бетонират и морето ! Тъй де, важното е да има хотели, за кво са ви пясъци, дюни, море...

    От българска лакомия и алчност, хич не е далеч времето, в което ще събаряте хотели, да насипвате дюни и пясък ! Искате да дерете по три кожи от хората, без да предложите насреща нищо качествено. Да пикая на "държавата", "държавниците", и най-вече на манталитета ви, които ви го позволяват... Лакоми, некадърни гаджали, от години не стъпвам на нашето море, да съм жив и здрав, няма и да стъпя, причините ги е написал Име на гост

    Аре у джаза !
  • 22 Пантенол

    2 0 Отговор
    В Шабла, Каварна, Балчик и Албена в разгара на сезона НЯМА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА. Само аптеката в Албена работи до 22.00 часа. Миналата седмица там ми продадоха "Пантенол" спрей за...20.00 лв., без касова бележка и без капка срам.

    А чужденците как ги дерат, просто не е истина - десеторни цени, 12 лв. за блистер аналгин, без касови бележки, въобще - бездънна яма. И управата на комплекса НЕ ИЗДАВА разрешително за втора аптека...по стар соц. навик, те ти определят какво и как ще търгуваш...

    По курортите впрочем май никой не издава касови бележки, масово се крият обороти и се надуват цените. И всичките "бизнесмени", по чейнджове, кафета, бирарии, бързи закуски и прочее павилиончета, те гледат с един такъв специфичен, андрешковски поглед на третокласен аграрен тарикат.
  • 23 Васко

    1 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб.
    Морето ни е замърсено със л..на и на всичкото отгоре
    ти искат 20 лв за чадър и шизлонг.
    Но на тях не им пука дали Българите ще ходим там защото
    при тях те разчитат на друго а то е
    да си продават дрогата и к..вите на отпадъка на Европа.
    Правят си паричките със протекцията на полицията и политиците
    а народът горкия се чуди къде да отиде да си почине от всичката тази помия.
  • 24 ЗаВсичкиВас

    0 1 Отговор
    Е всяка година се увеличават туристите, полетите и т.н. Е това как ще го обясните. Е ходил съм в Гърция, Турция, Хърватска, Албания и т.н. Е нашето си е най-хубаво. А вие плювачите или не сте ходили от мн отдавна или веднъж наскоро и повече не можете да сси го позволите. Като имаш пълни джобове, си свободен и се забавляваш на слънчака. Като нямаш, планираш и ходиш на all inclusive в Будва и после се хвалиш колко прекрасно било. А това колко е мръсно с л..ната само вие си го яжте. И какво плюете Слънчев Бряг, къде на друго място в България има такъв курорт?? Един единствен е. Отиваш 24часа и се разбиваш. А после пущинаци за почивка има из цяла БГ. Има чисти и прекрасни плажове на юг, на север. Само страхливци, еколози, хейтъри и бедни душици плюят. Направете си една организацийка и си правете семинарчета в с. Чепрлинци и се наслаждавайте на природата. Само, че не плюйте и уважавайте мнението на другите. Само аз си знам как да се забавлявам и никога не съм се изказвал негативно за другите места и хора. Ама вече ми писна

    Коментиран от #27

  • 25 Спас

    0 0 Отговор
    Боли ма фара от 1ви съм на море!
    Ходя на едно готино място с готини хора!
    Бал съм ви Гърция, Турция и т.н.
  • 26 oIo

    1 0 Отговор
    Ку речи ?!?!
  • 27 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЗаВсичкиВас":

    Отиваш 24часа и се разбиваш.

    Оди се друсай на Съни-то бе, анабол! И кат си ходил в Хърватска и в Турция, и там не е готино, така ли ? Сигурно щото няма чалга, шльокавица, евтини простакеси и амфети ?

    В Гърция е малко по-кофти, ама то е щото там пък е пълно с такива булгаристанчета като тебе...
  • 28 ЗаВсичкиВас

    0 0 Отговор
    Ей Да Бе Не слушам нито чалга, нито се друсам, ходя с приятелката си. След работа за3 часа по магистралата и сме там. Пясъка е ситен като в Сахара, за разлика от Хърватска и Гърция, където е едър чакъл и морето е толкова бистро,че приятелката си вижда цвета на педикюра. И ходя всяка събота и неделя, а не като теб да си планувам един път в годината екскурзия и да се връщам разочарован и утрепан от път, но да се хваля колко хубаво било. Гроздето е кисело.....
  • 29 ЗаВсичкиВас

    0 0 Отговор
    и кво лошо има в шльокавицата, амфетите и простакесите? Ти опитвал ли си да знаеш и после да съдиш другите как се забавляват...Всеки има право и никой не може да съди.