Last news in Fakti

21 Юли, 2016 10:11 2 677 1

Нов срив на турската лира и понижен кредитен рейтинг

  • турция-
  • рейтинг-
  • икономика-
  • турска лира

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Турция от „BB+” на „BB”, като запазва негативната прогноза. „Промяната е свързана с бъдещото влошаване на политическата ситуация в страната след опита за военен преврат” се посочва в съобщение на агенцията.

Анализаторите на S&P смятат, че сложната обстановка в южната ни съседка ще влоши инвестиционната обстановка и ще окаже негативен ефект върху темпа на икономически ръст и приливът на чуждестранни инвестиции.

Другата голяма рейтингова агенция – Moody's също заяви, че има опасност да понижи кредитния рейтинг на Турция, заради опитите за преврат. Изострената политическа ситуация, повишаването на кредитния риск и уязвимостта към външни шокове могат да станат причина за отлив на капитали и съществено да забавят развитието на турската икономика. През последните години Турция демонстрира едни от най-добрите показатели за развиващите се пазари. За 2015 г. ВБП достигна 4.5%.

Понижението на кредитния рейтинг на Турция от страна на S&P доведе до още по-голямо обезценяване на турската лица като тя достигна почти нивата от септември 2015 г. спрямо американския долар. През есента на миналата година котировките бяха 3.0752 за долар, а сега са – 3.0834 за 1 долар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 racer

    0 0 Отговор
    Da wzemat da falirat I towa e toq psihopad do tam shte gi dokara