2 Септември, 2016 19:28 2 761 1

Скандал със стрес тестовете при пенсионните фондове

  • скандал-
  • стрес тестовете-
  • пенсионните-
  • фондове
Скандал със стрес тестовете при пенсионните фондове - 1

Скандал избухна със стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества. Почти три месеца след като предишното ръководство на Комисията за финансов надзор одобри избраните одитори, новият състав на регулатора отстрани българското дружество с най-много клиенти - "РСМ България" ООД.

Със свое решение от 02.09.2016 г. Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.

Разследване, извършено от Управляващия комитет (УК) и КФН разкрива, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи. В процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите бяха задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени  в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни, твърдят от КФН. 

Цитираните документи бяха съществени основания за избора на "РСМ България" ООД от Управляващия комитет и КФН, тъй като доказваха необходимата квалификация, опит и наличието на ресурси.

В допълнение, установи се, че "РСМ България" ООД продължава да отчита в редовното подаване на документи в КФН след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването бе категорично опровергано от същите лица. Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове.

Разследването бе разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не бе намерено доказателство за такава невярна информация.

Въз основа на доказателствата, че документите, предоставени от "РСМ България" ООД съдържат съществена невярна информация, УК и КФН взеха решение да изключат "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи, които да могат да извършват проверки на застрахователи и пенсионни фондове, и отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ България" ООД като независим външен проверяващ. Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ България" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък, в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата. КФН ще предаде на съответните компетентни органи  резултатите от това разследване, за предприемане на съответните правни действия срещу отговорните лица.

Председателят на КФН Карина Караиванова заяви: "Проведеното разследване и взетото решение показват, че Комисията за финансов надзор работи прозрачно в диалог с всички свои партньори. Тъй като целта на прегледите съгласно мандата от парламента е да се повиши доверието в застрахователния сектор и в сектора на пенсионните фондове, не виждаме друг начин освен отстраняването на "РСМ България" ООД от процеса на извършване на прегледи и стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят "РСМ България" ООД. Независимо от всичко, ние сме решени да финализираме прегледите преди края на тази година."

„РСМ България“ светкавично отговори: Ще извършим вътрешна проверка за констатациите на КФН

"Категорично отхвърляме обвиненията. Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора. Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи, е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи.

За момента нямаме никаква информация относно проведеното така наречено разследване срещу нас. Нямаме и информация за заключенията. Не сме осведомени за течащо разследване. Нямаме предоставени доказателства или информация относно тези заключения. Не знаем какви точно са неистинските данни, за които сме обвинени, нито начинът, по който са иззети.

Реално в процеса на работата сме работили с екипи от РСМ и актюери, които включително физически са били в България и са работили по проекта. Трябва да се запознаем първо с информацията, която е иззета от колегите от другите офиси на РСМ преди да можем да коментираме дали твърденията са верни.

„РСМ България“ е член на RSM International, която е шестата по големина в света международна организация на независими компании, предлагащи независим финансов одит, бизнес консултации, консултации в публичния сектор, IT одит и одит на информационната сигурност, услуги, свързани с управлението на риска, счетоводни услуги, HR одит.

RSM International разполага с 128 фирми-членки със 763 офиса в 120 държави, 38 353 души персонал, от които 3 384 партньори и общ приход от 4,6 млрд. долара , като за 2015 г. е на 6-то място в класацията на САЩ за най-големите компании, предоставящи счетоводни и одит услуги.

„РСМ България“ предлага специализирани професионални услуги - в съответствие с утвърдена методология и подход и единен висок стандарт за качество, при строго спазване на приетите за основни принципи в одиторската професия - обективност и професионализъм".

                       


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    0 0 Отговор
    Кво правят и кво тестват не мие ясно но това което сториКалфин по отношение на пенсионирането по КСО 68-69 парагтраф49-50 от 14 август 2015 което е в сила от 2016год е привилегия за пенсионери от МВР и МО че те имат малко привилегии. Това е жива дискриминация спрямо останалите пенсионери и най вече тези които са с труд 01 категория като миньорите.Всеки му се ще да получава заплата и пенсия но БГ не е толкова икономически и финасова напреднала .Такава идиощина не съм прочел да същесвува в коя да е страна на ЕС.Поради това че естеството им на работа е тежка и труда им е първа категория и съответно по рано ги пенсионират а в също време не освобождават работните си места.