Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 01:30 1 658 5

Пенсионните фондове обичат държавни облигации

  • фондове-
  • облигации-
  • пенсионни фондове

Най-много активи управляват универсалните пенсионни фондове

Пенсионните фондове обичат държавни облигации - 1

13,2 млрд. лв. са натрупаните в пенсионни фондове активи, отчете Комисията за финансов надзор към полугодието на 2018 г. За една година повереният им за управление ресурс се е увеличил с 2 млрд. лв. Приходите в тях средногодишно се движат около 90 млн. лв. Кодексът за социално осигуряване ги задължава средствата на пенсионните фондове да се управляват от пенсионноосигурителни дружества при спазване на принципите на надеждност, ликвидност, доходност и диверсификация в интерес на осигурените лица, пише в. „24 часа“.

Най-много активи управляват универсалните пенсионни фондове. В тях към полугодието финансовият регулатор отчита, че се осигуряват 3,7 млн. души, а управляваните от тях активи са за 10,9 млрд. лв. От тях инвестирани са 10,1 млрд. лв., а паричният им ресурс е 740 млн. лв. 95% от пазара на универсалните фондове си разпределят четири фонда - "Доверие", "Алианц България", "ДСК Родина", "Съгласие", "Ен Ен" и "ЦКБ Сила". От позволените инвестиционни възможности лидерите на пазара, а и останалите са избрали да влагат ресурсите в ценни книжа, издадени или гарантирани от държави от ЕС. В такъв инструмент са половината от инвестициите - 5 млрд. лв. Той е нискорисков и 100% гарантиран от съответните държави, които са емитирали боновете.

В сравнение с предишната година леко са се увеличили инвестициите в акции, права и дялове от т.нар. колективни инвестиционни схеми - в тях са вложени 3,29 млрд. лв. срещу 2,6 млрд. лв. преди година.

Рискът при такива вложения е по-висок, но доходността им обикновено е няколко процентни пункта над тази на облигациите.

Ниските банкови лихви са стопили депозитите на фондовете до 72 млн. лв. В инвестиционни имоти са вложени 200 млн. лв., показват данните на КФН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    2 2 Отговор
    Дано всичко да е наред с пенсиите..! "Преходът" в България помни много кражби от тези фондове..!? Една от ползите при влизане в Еврозоната е тази - по-голямата сигурност при управлението на такива фондове..!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Данчо 1

    5 3 Отговор
    Пенсионните фондове се оказа по-надеждни от НОИ. Въпреки че процентът от осигуровки за пенсия е нищожен за тях спрямо този на НОИ, парите от тях ще са повече. Но е много важно човек да се осигурява на реална заплата, а не да шмекерува. Който колкото е спестил, толкова ще вземе.

    Коментиран от #4

  • 4 Иван Гешев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Данчо 1":

    Щом считаше, че са сигурни, дръж си парите там. Аз съм убеден, че са фалшиви тези фондове и пари от тях няма да видите.
  • 5 Оракула

    0 0 Отговор
    Преди време, фирма " Градус" предложи на пазара акции за всеки, който иска да си купи и да чака реализация на акциите с цел печалба.
    Един от тези фондове закупи с парите на пенсионерите акции за 80
    милиона лева, сега Птичия грип, чука на вратата , какво става с цената на тези акции?
    Как са защитени тези пенсионери от този фонд?