8 Декември, 2016 15:31 2 756 1

Германия търси специалисти от Балканите

  • германия-
  • търси-
  • специалисти-
  • балкани
Германия търси специалисти от Балканите - 1

Кои специалисти имат шанс за работа в Германия? И какви са най-важните изисквания към тях, за да получат работа? Центърът за трудово посредничество в Бон отговаря на всички тези въпроси. Всеки ден, по различни канали.

Бюро до бюро, разделени от стъклени прегради, пред компютрите седят мъже и жени със слушалки и микрофони. Офисът, който изглежда като телефонна централа, всъщност е виртуален център за трудово посредничество за чуждестранни специалисти в Бон. Сътрудниците от центъра предлагат телефонни консултации на немски, английски, а при нужда и на румънски, албански и други езици за търсещите работа в Германия.

"Аз съм сръбкиня. Завършила съм обучение за медицинска сестра. Говоря малко немски, но нямам официална диплома". Или: "Аз съм мароканец и искам да работя като шофьор. Ще бъде ли призната в Германия шофьорската ми книжка?". Сътрудниците от центъра са приели през тази година 175 000 телефонни обаждания и са консултирали търсещи работа от най-различни страни и професионални групи. При това Центърът е само едно от международните звена към Федералната агенция по труда. През 2016 година консултантите са получили 32 200 запитвания по електронната поща. Междувременно Германия активно търси специалисти не само от страните-членки на ЕС, но и от държави извън него. Във фокуса са страните от Западните Балкани, Северна Африка, но и държави като Мексико. "Германия търси най-вече специалисти в машиностроенето и компютърните технологии. Освен това тук има недостиг на болногледачи и медицински кадри. В някои региони пък се търсят специфични професии като шофьори на ТИР-ове, или спедитори", казва шефът на Центъра Карстен Клайн.

Без немски е трудно

Освен професионалната квалификация, която трябва да бъде доказана чрез диплома, за работа в Германия много често е необходимо и добро владеене на немски. Да, в компютърния бранш от решаващо значение е английският, но в други сфери като здравеопазване, хотелиерство, ресторантьорство и пр., където има пряк контакт с клиенти или пациенти, кандидатите за работа трябва да владеят добре немски език, казва Карстен Клайн. Важно е добре да разбират желанията на клиентите, тоест - да владеят немски както говоримо, така и писмено. Центърът за трудово посредничество работи в тясно сътрудничество със службите по труда в съответните партньорски държави. Понастоящем особено интензивно е сътрудничеството със страните от Западните Балкани.

Германия насърчава изтичането на мозъци?

Карстен Клайн категорично отхвърля твърденията, че привличайки висококвалифицирани специалисти, Германия всъщност допринася за изтичането на мозъци от партньорските държави. "Това не е еднопосочна улица. Ние даваме на тези хора възможността да се ориентират професионално в Германия, да повишат квалификацията си и с натрупания професионален опит да се завърнат на трудовия пазар в своите страни. И затова си сътрудничим интензивно с бюрата по труда в съответните страни", казва той.

Очевидно, че трудовото посредничество е в интерес както на Германия, така и на родните страни на кандидатите за работа. Растящият брой на запитванията от чужбина до Центъра е ярко доказателство за това. Горещата телефонна линия работи от понеделник до петък. Контакт може да се осъществи и по Скайп, а кандидатите за работа в Германия могат да изпращат запитванията си и по електронната поща. Добре квалифицираните служители в Центъра се стараят да отговарят подробно на запитванията и да дават полезни съвети за следващите стъпки при кандидатстването за работа. Те ги информират и за цените на наемите, за заплатите и застраховките в Германия. Защото рекламното обещание "Маке it in Germany" може да има успех, единствено ако от самото начало потенциалните кандидати се информирани за реалните шансове и трудности на трудовия пазар в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еее

    7 1 Отговор
    Ало , нали приехте милиони мюсюлмани-няма ли там поне един ,който да е голям специалист или всичко лош материал..