Last news in Fakti

8 Декември, 2016 15:33 1 165 2

Турски и румънски туристи тази зима в курортите

  • туристи-
  • зимни курорти-
  • посещаемост
Турски и румънски туристи тази зима в курортите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 30% от туристите през настоящия зимен сезон ще бъдат българи. На второто и трето място в зимните ни курорти ще почиват турци и румънци, съответно 20% и 16%. Що се отнася до резервациите направени от началото на сезона то те са повече в сравнение с началото на сезона миналата година. „Ранните резервации са налице, особено от страна на чуждестранните туристи. Най-сериозен е ръстът при турските туристи – около 35% спрямо 2015 г., тъй като няколко големи туроператори в източната ни съседка започнаха активно да работят с българските зимни курорти. Сериозен е интересът и на останалите ни съседки – Румъния, Сърбия, Македония”, казва Илиян Маринов, търговски мениджър на Green Life Resorts.

Изключение правят туристите от Гърция, чийто интерес към зимните ни курорти остава на нивата от 2015 г. Според специалисти, това се дължи на факта, че на първо място поставят цената, а не качеството на предлаганата услуга. Докато българите и румънците биха платили повече за по-добри условия. Ръст между 10% и 15% в цените се очаква през този сезон.

Националността определя и броя на дните, които ще се почива. Така например българите резервират предимно уикендите, докато чужденците – почивки между 5 и 7 дни. Това обаче не оказва влияние върху броя на дните, които почиват българите и чужденците. Причината е, че сънародниците ни почиват по няколко уикенда извън дома, докато чужденците еднократно.

„През януари и февруари са и по-продължителните ваканции на туристите. През декември хората все още идват „за малко”, като интересът към Банско за празниците е изключително голям. Всички дати около Нова година са резервирани, този път предимно от българи. За Коледа картината е малко по-различна – по традиция българите по-скоро остават по домовете си, докато при гърците традициите са различни и те демонстрират интерес към празненства в зимните ни курорти”, казва Маринов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 артилеристът

    1 1 Отговор
    Румънците са добре дошли, но турците НЕ. Осквернение е да газят нашата земя. Съгласен съм дори извънземни да дойдат, но не и тези.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Ако не дойдат ще мреш от глад.